Може ли мобилният ни телефон да засече земетресение?

55
Колаж: Редакция "Нова Вест"

След петдесет години от първото обаждане по мобилен телефон, тази технологията, която носим в джобовете си, помага за създаването на най-голямата система за откриване на земетресения в света.

Но сензорите са изненадващо чувствителни и могат да действат като миниатюрен сеизмометър.

Google въведе функция, която позволява на потребителите да разрешат на телефона си автоматично да изпраща данни към системата за предупреждения за земетресения на Android, ако устройството им улови вибрации, които са характерни за първичните (P) вълни на земетресение. Чрез комбиниране на данни от хиляди или дори милиони други телефони, системата може да определи дали се случва земетресение и къде. След това може да изпраща предупреждения до телефони в района, където има вероятност да ударят сеизмичните вълни, като дава ранно предупреждение.

И тъй като радиосигналите се разпространяват по-бързо от сеизмичните вълни, сигналите могат да пристигнат в райони, далеч от епицентъра, преди трусовете да започнат.

Марк Стогатис, софтуерен инженер в Android, го формулира по следния начин: „По същество се състезаваме със скоростта на светлината (която е приблизително скоростта, с която се разпространяват сигналите от телефона) срещу скоростта на земетресенията. И за наш късмет, скоростта на светлината е много по-висока!“

Тъй като повечето от данните се събират от множество хора, технологията отваря възможността за наблюдение на земетресения в райони, където няма изградени широки мрежи от скъпите сеизмометри. Това означава, че се увеличава възможността за предоставяне на предупреждения за земетресения дори в отдалечени и по-бедни региони на света.

През октомври 2022 г. инженерите на Google виждат телефони, опериращи в района на залива на Сан Франциско, да подават данни за откриване на земетресения, докато сеизмичните вълни се движели навън от епицентъра.

Това, което редовно улавя тези предупредителни сигнали се нарича системата Now.
В следобеда на 4 април 2023 г. земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер, което се случва близо до Трес Пинос, Калифорния, е уловено от системата ShakeAlert, задействайки съобщения на мобилните телефони на потребителите в района. Земетресенията са често срещано явление в Калифорния, която преживява до 100 малки земетресения на ден. Повечето от тях са твърде малки за да бъдат усетени. Обикновено има няколко по-големи земетресения с магнитуд над 4 в Калифорния на година.

В по-широк план, от приблизително 16 милиарда мобилни телефона, които се използват по света, повече от три милиарда работят с Android, а системата за предупреждения за земетресения вече е налична в повече от 90 страни, които са особено предразположени към земетресения.

Но системата има своите ограничения, особено в отдалечените райони, където има малко потребители на телефони и при земетресения, които се случват в морето, където могат да предизвикат цунами. И докато може да помогне за издаване на предупреждения няколко секунди предварително, науката за прогнозиране на земетресенията, преди да се случат, остава неуловима, както винаги.

Превод и редакция: Венета Николова