Честит имен ден на празнуващите: Денят е свързан с необичайна традиция за „погребение“

212
Снимка: Мердин Берберов, "Нова Вест"

12 май е. На днешния ден Православната църква почита паметта на Св. Епифаний Кипърски и Св. Герман, патриарх Константинополски. Този ден и Св. Герман се свързват с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия. Според народните поверия на днешния ден се извършва обичай за измолване на дъжд. Св. Герман се нарича още Герман Градушкар, тъй като се счита, че пази хората от градушка. Днес имен ден празнуват всички хора, носещи следните имена и техните производни: Герана, Герасим, Герда, Герман, Геро, Искра и Искрен.

Св. Герман е живял по времето на император Анастасий. След продължителната си борба с иконоборците Герман напуснал патриаршеския престол и заживял в пустинята.

Поверието гласи, че Герман е умрял от суша и предпазва земята и посевите от градушки.

По традиция на този ден жените оформят от кал мъжко тяло и го полагат в ковчег. След това палят свещи и оплакват покойника. През сълзи главната оплаквачка нарежда как Герман се е борил с облаците. Наричанията са свързани с измолването от небесните светии на ситен дъждец и да няма бури и градушки, които да похабят реколтата, а неуморният труд на земеделските стопани да остане без покритие.

След опелото траурната процесия се отправя към реката, за да положи тялото на Герман близо до вода. Много сълзи и ридания съпровождат ковчега до последния му дом.

По публикацията работи: Пламена Сутева