Проучване: Жените могат да борят риска от проблеми с паметта чрез ходене

88
Снимка: Pixabay

Проучване установи, че жените са изложени на по-висок риск от проблеми с паметта, но могат да предприемат превантивни мерки. Ключът в този случай се крие в ежедневното вървене. Рискът от развитие на леко когнитивно (мисловно) увреждане или деменция намалява с 33% с всеки допълнителни 1865 стъпки дневно.

Констатациите са публикувани в Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association.

За жени на 65 или повече години всеки допълнителни 31 минути на ден умерена до интензивна физическа активност се свързват с 21% по-нисък риск от развитие на леко когнитивно (мисловно) увреждане или деменция според ново проучване, ръководено от изследователи от университета на Калифорния, Сан Диего (UCSD).

„Като се има предвид, че началото на деменцията започва 20 години или повече преди симптомите да се появят, ранната интервенция за забавяне или предотвратяване на когнитивен спад и деменция сред възрастните хора е от съществено значение“, казва старши авторът на изследването Андреа Лакроа, професор в Училището по обществено здраве Herbert Wertheim на UCSD и науката за човешкото дълголетие.

За това проучване изследователите са включили данни от 1277 жени, които участвали в спомагателни проучвания на Инициативата за здравето на жените, които разглеждат паметта, физическата активност и здравето на сърцето.

Жените са изложени на по-висок риск от развитие на проблеми с паметта и мисленето, отколкото мъжете, отбелязват авторите на изследването.

Ходейки с бързо темпо, укрепвате сърдечносъдовата система, кръвообращението, дихателната система. При редовни упражнения нивата на холестерола се намаляват.

По публикацията работи: Пламена Сутева