Мигрената: Как да я разпознаем и какви сa най-често срещаните й форми

62
Снимка: Pixabay

Мигрената е една от най-често срещаните форми на главоболие: какво я причинява, колко вида има, какви са симптомите и лечението. Това е болест, която не убива, но с която се живее трудно. Тя в различните й форми, има точно тази характеристика.

За да разберете колко може да тежи в живота на човек, просто помислете за определение, което го представя добре. 

И има тежко въздействие върху благосъстоянието. Особено при жените, като се има предвид, че картината е по-честа при женския пол, затова се изисква се внимание, за да се справим с него. Като цяло мигрената е една от най-честите форми на главоболие . Но не винаги има едни и същи характеристики, дотолкова, че можем основно да разграничим два вида мигрена: тази с аура и тази без.

По време на кризите, пациентът може да прояви непоносимост и раздразнение към светлина и шум и да има епизоди на гадене или повръщане. Раздразнителността, настроението и депресията могат да бъдат предупредителните светлини, които сигнализират за началото на криза. При жените, около 60% от случаите на мигрена без аура, началото има тенденция да бъде ограничено до период, близък или припокриващ се с менструалния цикъл, предаде “dilei.it“

Какви са причините за мигрена?

Познаването на отключващите фактори е от фундаментално значение за ефективното лечение и превенция на мигрена. Възможността да свържете определено събитие с появата на мигренозна криза всъщност ви позволява да научите как да избягвате или коригирате всяко неподходящо поведение.

Стресът – както емоционален, така и физически – е един от най-важните отключващи фактори за мигрена. В този случай, за разлика от това, което се случва при итензионото главоболие, пристъпите на главоболие се появяват, когато стресовата ситуация, която ги е причинила, вече е приключила. Храната също може да бъде отключващ фактор. 

Някои фактори на околната среда като климатични промени, надморска височина, прекомерно излагане на слънце и замърсяване също могат да предизвикат мигрена. Миризмите и шумовете също играят важна роля. Твърде интензивен парфюм или оглушителен шум могат да действат като провокиращи фактори при предразположените хора. И накрая, наследствеността, особено по майчина линия, се счита за един от основните предразполагащи фактори.

Както отбеляза по време на седмицата, посветена на мозъка, Джоакино Тедески, директор на неврологичната клиника, Университета на Кампания Луиджи Ванвители, знаем механизма на действие на моноклоналните антитела , насочени срещу главния герой на мигренозната болка – CGRP (пептид, свързан с калцитонин ген) – като лиганд (фреманезумаб, галканезумаб и предстоящата ептинезумба за интравенозно приложение) или срещу неговия рецептор (еренумаб), нито върху тяхната висока ефикасност (като например да предизвикат намаляване на поне половината от броя на дните с мигрена на месец в около 70% от пациентите), поносимост и безопасност. Главоболието при мигрената се разделя на първично и вторично . Първите са всички, които не зависят от някакво протичащо заболяване, т.е. те са автономни и имат болка или локални смущения и/или общо неразположение. 

По публикацията работи: Велислава Велислава