Какво разкриват сънищата за нивата на тревожност

258

Сънят е съвкупност от различни образи, цветове, емоции и чувства. Той е нещо нереално и случващо се само и единствено в нашето съзнание. 

Изследователи от университета в Дюселдорф анализираха сънищата на пациенти с тревожност. Те проследиха съдържанието на сънищата с помощта на дневници, въпросници и анализи, предават dailymail.

Установено е, че няколко теми са по-често срещани в сънищата на хора с тревожност.
Също така е установено, че мечтите им са по-малко склонни да съдържат положителни емоции като щастие. Ново изследване предполага, че съдържанието на сънищата на хора с тревожни разстройства може да се различава значително от това на здрави индивиди, идентифицирайки три теми, които са по-чести в сънищата на пациенти с тревожност.

Те включват сънуване на бивш партньор, по-емоционално интензивни сънища и по-голямо разпространение на високоскоростни изображения. Проучването на изследователи от университета в Дюселдорф, има за цел да проучи специфичните характеристики, проявявани в сънищата на хора, диагностицирани с клинични тревожни разстройства, и да ги сравни със сънищата на здрави хора.

Две групи сънуващи, 38 души с разстройствата и 38 здрави хора, бяха проследени с помощта на дневници на сънища, въпросници и индивидуален анализ на сънищата и след това сравнени. Изследователите заключават, че има значителна разлика по отношение на съдържанието на сънищата и е установено, че няколко теми са по-разпространени сред хората с тревожни разстройства.

Те включват преследване, физическо нападение, смръзване от страх, смърт на близки и инциденти като самолетни катастрофи, наред с други. Освен че съдържат повече от тези отрицателни характеристики, сънищата на хората с тревожни разстройства съдържат и по-малко положителни, с по-малък брой приятелски взаимодействия или успехи. Те също така включват повече герои, местоположения, пътувания и транспорт и вербални комуникации, отколкото мечтите на здрави хора.

В допълнение към някои повтарящи се теми в сънищата на пациенти с тревожност, имаше и три преобладаващи определящи характеристики. Те включват сънища за бивши партньори. Друга характеристика е, че сънищата на хората с тревожни разстройства обикновено включват висока мощност и скорост, например бързо движещи се превозни средства. Трета характеристика е общата субективна интензивност на съня, която изследователите установяват, че е по-висока при пациентите с тревожност.

Що се отнася до емоциите на сънищата, пациентите с тревожност изпитват повече негативни чувства, включително гняв, страх, безпокойство и тъга, и по-малко положителни, като щастие. Това накара водещия автор и психолог Антон Римш от Университета в Дюселдорф в Германия да предположи , че сънищата на пациенти с тревожност „може да представляват преживяването на плашеща, враждебна и опасна среда в будния им живот“. Той добави: „По този начин можем да предположим, че наличието на тревожно разстройство предизвиква по-висока обща субективна интензивност на преживяванията от сънищата и образите от сънищата.

„В съответствие с тази идея заключихме, че съдържанието на сънищата при пациенти с тревожност не само съществува в големи количества, но и се преживява от тях с особено висока субективна интензивност и акцент.“ Изследователите отбелязват, че размерът на тяхната извадка е малък и че пациентите с генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство и паническо разстройство са твърде много.

Те казаха, че пациентите със специфични фобии, тревожно разстройство при раздяла и агорафобия (страх, изпитван при преминаване през големи открити пространства), са недостатъчно представени, така че може да се проведат по-нататъшни изследвания с повече участници и по-равностойно представяне на различни тревожни разстройства.

По публикацията работи: Силвана Димитрова