Учени: концентрацията е новото болкоуспокояващо

62

Модерната медитация на вниманието може да се използва като болкоуспокояващо, показва проучване. Практиката включва „присъствие“ с вашите мисли и чувства, като обикновено се използват дихателни техники

Американски изследователи подложиха група американци на осемседмичен курс за внимателност. След това учените са направили мозъчно сканиране, като са опали леко ръцете на участниците. Хората в курса за внимателност имат по-малко мозъчна активност при реакция на болка, съобщават dailymail.

Експертите се надяват откритията да се използват, за да помогнат на хората да се справят с болката без лекарства. Твърди се, че помага на хората да се чувстват по-малко притеснени, когато са изправени пред стресови емоционални ситуации, но сега учените казват, че за първи път са доказали, че може да лекува и физическа болка. Те подложиха около 30 здрави американци на осемседмичен курс на внимание и след това ги сравниха с контролна група. На участниците беше направено мозъчно сканиране преди и след курса, докато крайниците им бяха изложени на топлина, за да се установи реакция на болка. Тези, които практикуват внимателност, показват по-малко активност в областите на мозъка, отговорни за болезнеността, в сравнение с контролната група.

Отделен експеримент върху дългосрочни последователи на внимателност показва, че те са имали физически промени в мозъците си, които са повлияли на възприятието им за болка. Изследователите твърдят, че резултатите предполагат, че вниманието може да се използва вместо болкоуспокояващи при хора с хронични болки. Практикуването на внимателност се увеличава, особено в САЩ, като според някои проучвания 5,7 милиона американци са го опитали поне веднъж. Използването на лекарства за управление на болката е подложено на контрол поради нарастването на пристрастяването към опиати в САЩ.

С течение на времето се казва, че техниката подобрява психическото благополучие, като помага на хората да осъзнаят настоящия момент, като им помага да се наслаждават на света около тях и да разбират себе си по-добре. В последното проучване, проведено от Университета на Уисконсин, 28 здрави възрастни бяха поставени на двумесечен курс за внимателност, който се състоеше от седмичен групов клас от два часа и половина, еднодневно уединение и 45 минути внимание у дома на ден. Той включва проста йога, медитация на вниманието и сканирането на тялото, техника, при която човек обръща внимание на тялото и усещанията си в постепенна последователност от главата до петите. Осемдесет и седем души бяха използвани като контролна група и просто продължиха нормалния си живот.

Учените са сканирали изображения на мозъците на участниците преди и след осемседмичното проучване, търсейки две части на органа, които обикновено се активират в отговор на болка. Изследователите внимателно прилагат топлина към предмишницата на участниците, като бавно повишават температурата, за да имитират реакция на болка.

Водещият автор д-р Джоузеф Уилгош, психолог от Уисконсин, каза: „Нашето откритие подкрепя идеята, че за новите практикуващи тренировките за внимателност пряко засягат начина, по който сетивните сигнали от тялото се преобразуват в отговор на мозъка“, каза той.

Д-р Wielgosz каза, че тези сканирания показват, че обучението за осъзнатост всъщност е променило областите на мозъка, които оформят начина, по който изпитваме болка. „Точно както опитен спортист играе спорт по различен начин от начинаещ, опитните практикуващи осъзнатост изглежда използват умствените си „мускули“ по различен начин в отговор на болка, отколкото медитиращите за първи път“, каза той. Смята се, че в САЩ една пета от американците живеят с някаква форма на хронична болка.

Във Великобритания Националният институт за отлични грижи изчислява, че 28 милиона, около четирима от 10 британци, живеят с някаква форма на хронична болка. Една от най-честите причини за хронична болка в Обединеното кралство е артритът, състояние, причиняващо болка и подуване на ставите на хората, по-често срещано сред по-възрастните хора.

Медиците търсят алтернативни начини за справяне с болката поради нарастващите опасения относно употребата на опиоиди както в Обединеното кралство, така и в САЩ. Проучване, публикувано през февруари, установи, че хоспитализациите за предозиране на опиоиди във Великобритания са скочили с 50 процента за едно десетилетие. Изследователите от Лондонското училище по икономика подчертават, че има шесткратно увеличение на пациентите с множество основни здравословни състояния, нуждаещи се от спешна помощ за употреба на опиоиди, което предполага, че те може да са ги използвали неправилно като част от лечението на болката.

По публикацията работи: Силвана Димитрова