Защо САЩ използват 110 волта напрежение

2474

Защо трябва да има различие при преноса на електричество по света?

Много държави по целия свят използват различни стандарти в захранването с електричество по домовете си. САЩ използват 110V 60Hz променливо напрежение, докато например Индия използват 230V 50Hz. Тези различия може да не изглеждат като проблем, но те всъщност са вкоренени във вражда между Тесла и Едисън.

Постоянният ток е изобретен от Едисън, но не е бил добър на дълги разстояния. Тесла, от друга страна, е изобретил алтернативно решение на този проблем, който е добър при предаването на ток при дълги разстояния. 110 волта са били много по-икономични когато тока е бил доста широко разпространен. По времето на първата доста широко достъпна електрическа мрежа тока се е използвал главно да осветява домовете използвали крушки, които са работили около 100-110 волта.

Преди всички да знаят дали постоянния или променливия ток е по-добър, Тесла и Едисън извоюваха своите несъответствия с различни експерименти. След дълги експерименти Тесла спечели и в САЩ започна да се използва 110 VAC 60Hz като стандарт. След дълго време това остана като стандарт за Американската електрическа мрежа, докато в Европа решиха да увеличат волтажа до 240 AC 50Hz като стандарт.

Няма никаква техническа причина защо всички държави имат различен стандарт в електричеството, а фактите са базирани на ранни монополи и бизнес споразумения.

Източник: Interestingengineering.com

Превод и редакция: Нова Вест