Племената Вануату страдат за смъртта на своя „Бог“, принц Филип (ВИДЕО)

227

Докато британците скърбят за смъртта на принц Филип, племенна общност от тихоокеански остров Тана също страдат за своя „Бог“.

В продължение на десетилетия две села на вануатуанския остров Тана почитат херцога на Единбург като богоподобна духовна фигура. Днес десетки племена се събраха на церемония, за да си спомнят принц Филип.

„Връзката между хората на остров Тана и англичаните е много силна … Изпращаме съболезнователни съобщения до кралското семейство и народа на Англия“, каза вождът на племето вожд Япа, предаде агенция Ройтерс.

През следващите няколко седмици селяните периодично ще се срещат, за да провеждат ритуали в памет на херцога, на когото се гледа като на „ потомък на много мощен дух или бог, който живее в една от техните планини“, казва антропологът Кърк Хафман, който е изучавал племената от 70-те години на миналия век.

В памет на своя Бог племето ще проведе шествие и ритуален танц, а мъжете ще пият церемониална напитка, направена от растението кава. Много прасета ще бъдат дадени в жертва в чест на принца.

Стотици души от племето се събраха днес под гигантски дървета на острова, за да си спомнят за принц Филип. Имаше речи в почит на херцога, а също така и дискусия за възможен  негов наследник.

Не е ясно как точно и откъде се е появила любовта на племето към личността на принц Филип.

Една от хипотезите е, че селяните може да са виждали неговата снимка заедно с тази на кралицата по стените на британските колониални застави, когато Вануату все още е бил известен като Нови Хебриди, колония, управлявана съвместно от Великобритания и Франция.

Друго тълкуване е, че то се е появило като „реакция на колониалното присъствие, начин за повторно присвояване и обратно връщане на колониалната власт чрез асоцииране с някой, който седи отдясно на владетеля на Британската общност“, казва г-н Макгари, посочвайки понякога насилствената колониална история на Вануату.

Но експертите са сигурни, че към 70-те години Движението на принц Филип вече е съществувало, закрепено от посещението на кралската двойка през 1974 г. в Нови Хебриди, където херцогът е участвал в ритуали за пиене на кава.

 

 

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова