Котките могат да страдат от диабет: Внимавайте с какво ги храните

58

Кралският ветеринарен колеж набира котки с диабет за ново диетично проучване. Търсят се собственици в Бедфордшир, Бъкингамшир, Хертфордшир и Лондон. Опитът включва 12 седмици на специална храна за котки, последвани от едногодишно проследяване. Една участваща котка успя да спре лечението с инсулин само след 3,5 седмици

Почти половината от всички домашни котки във Великобритания са с наднормено тегло – и се смята, че огромните 54 500 от нашите котешки приятели страдат от диабет, предупредиха ветеринари, предават от Daily Mail.

Кралският ветеринарен колеж моли собствениците в Бедфордшир, Бъкингамшир, Хертфордшир и Лондон да запишат своите котки с диабет в нов диетичен опит. Захарният диабет е едно от най-често срещаните хормонални заболявания при котките – и вероятността котките да развият състоянието е силно повлияна от теглото.

За котките диагнозата диабет може да доведе до стрес от ежедневните инжекции и чести ветеринарни прегледи – или в много случаи, за съжаление, евтанизация. Междувременно собствениците могат да поемат значителни ветеринарни разходи наред с емоционалния натиск от неразположен домашен любимец.

В изпитанието изследователите ще оценяват ефективността на нова рецепта за диабетна котешка храна, предназначена да насърчи загубата на тегло и диабетната ремисия.

„Собствениците на котки и ветеринарите в нашия регион наистина могат да ни помогнат да помогнем на котки с диабет“, каза експертът по вътрешни болести на малки животни Рут Гостелоу от базирания в Лондон Кралски ветеринарен колеж. „Определянето на нови диети, които могат да постигнат ремисия на диабета, ще насърчи много собственици да се явят за лечение и значително ще подобри качеството на живот на котките с диабет. „Проучването вече се оказа невероятно успешно; откакто започна, наетите котки са регистрирали диабетна ремисия от приблизително 75 процента – изключителен резултат в сравнение с това, което обикновено се отчита за котки с диабет.

„Въпреки че някои котки ще останат диабетици през целия си живот, значителна част могат да постигнат диабетна ремисия и напълно да спрат лечението с инсулин. Постигането на диабетна ремисия значително увеличава продължителността на живота им, както и благосъстоянието на собственика и домашния любимец.
По време на изпитването участващите котки и техният собственик ще получат предимствата на безплатния скрининг на основно заболяване, храна за котки за цяла година, домашни консумативи за проследяване на кръвната захар – включително новоразработена котка за мониторинг на глюкоза – и специализирани грижи за диабет от Кралския ветеринарен колеж клиничен екип.

По публикацията работи: Силвана Димитрова