Вижте 13 опасни храни, които могат да ни убият

1323

Когато стане въпрос за опасни храни, повечето хора си представят екзотични деликатеси, които не са виждали на живо. Но някои от най-опасните храни в света вероятно в момента са в хладилника ви.

1. Костилки от череши
Не трябва да се гълтат, защото съдържат отровната съставка циановодородна киселина.Това се отнася и за прасковите, сливите и кайсиите. Но не се тревожете твърде много, защото трябва да изядете тон черешови костилки, за да умрете от това.

2. Фугу (риба балон)


Тази риба е забранена в САЩ, защото е сред най-отровните в света. Ако не е сготвена точно както трябва, тя е 1200 пъти по-смъртоносна от цианида.

3. Казу Марзу (сирене от Сардиния)


Традиционното сирене от Сардиния преминава през ферментация с помощта на живи личинки, които отчасти го разрушават. Това сирене също е забранено в САЩ.

4. Хотдог
Известен в много болници като основна причина за задавянията. Хотдозите са на първо място в списъка с причинители на инциденти при деца под 3-годишна възраст.

5. Кълнове от люцерна
Суровите кълнове на люцерната са перфектна среда за развитие на бактерии. През последните 20 години има поне 30 случая на натравяне след ядене на кълнове.

6. Суров октопод по корейски
Санаки е суров октопод, който се яде докато още мърда. Въпреки че готвачът го убива, преди да бъде сервиран, нервните му окончания работят още известно време и вендузите могат да се залепят за гърлото ви, докато го преглъщате.

7. Миди
Недобре сготвените или сурови миди са опасни, защото съдържат вредни бактерии, поети от морската вода. Винаги трябва да се готвят и особено да се внимава със стридите.

8. Непастьоризирано сирене
Прави се от сурово мляко, което може да съдържа вредни бактерии, които да ви разболеят. Непастьоризираните сирена вероятно скоро ще са забранени по цял свят.

9. Варени гевреци


Очевидно не са отровни, но са трудни за разрязване и са причина за много порязвания с нож по време на хранене.

10. Зелени картофи
Спорен е въпросът дали неузрелите картофи са отровни, но е факт, че картофените кълнове и техните легла съдържат опасен токсин и могат да причинят проблеми, ако се приемат в голямо количество.

11. Аки, плод от Ямайка


Забранен в САЩ, защото е опасен. Когато плодът почервенее, значи е узрял. Но когато е жълт, съдържа опасни вещества, които причиняват повръщане, хипогликемия и дори смърт. Черните му семки са отровни по всяко време.

12. Зелени бадеми или кашу


Горчивите бадеми, когато са сурови, са пълни с цианид и трябва да преминат през топлинна обработка, за да се освободят от токсините.

13. Червен боб
Никога не яжте зърната сурови. Дори няколко сурови зърна могат да причинят повръщане и главоболие. Токсинът в тях намалява силно след топлинна обработка.

Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Варна“

*******