Как миенето на зъбите може да ни предпази от Деменция?

67

Ново проучване показва, че хората с болести на венците са изложени на по-висок риск от деменция, пишат от Daily Mail

Учените са взели проби от цереброспинална течност ( течността, която обгражда мозъка и гръбначния мозък) и са поставили бактериални тампони върху венците на доброволци.

Проучването е разкрило, че хората с лошо устно здраве имат и по-високи нива на амилоид бета – опасен протеин, открит в мозъка на хората, страдащи от Алцхаймер.

Болестта на венците е често срещана при много хора. Дължи се на различни причини- стрес, лоша хигиена на устната кухина, тютюнопушене и др.

Най-добрият начин за предотвратяване и лечение на заболявания на венците, според NHS, е добрият режим на почистване, включващ миене на зъби два пъти дневно в продължение на две минути, с помощта на добра паста за зъби, почистване с конец и редовни посещения при зъболекар.

Бета амилоидните протеини се слепват в мозъка и образуват плаки, които заобикалят нервните клетки, инхибирайки мозъчната функция и водещи до когнитивен спад.

Но докато връзката е твърдо установена между протеина и деменцията, точно как бета амилоидът причинява заболяването остава само частично разбрано.

Една от водещите теории е, че провъзпалителните заболявания, като болестта на венците, предотвратяват изхвърлянето на тялото на амилоид от мозъка.

За да проучат връзката, американски учени са взели проби от венците и цереброспинална течност от 48 здрави доброволци, всички на възраст над 65 години.

Хората в тази възрастова група са изложени на повишен риск както от деменция, така и от заболяване на венците, като 70% от хората над 65 години страдат от възпалени венци.

Балансът на бактериите при всички 48 души е сравнен с нивата на бета амилоид и тау, друг протеин, за който е известно, че присъства при пациенти с деменция.

Учените определят нивото на „добри“ бактерии, като Corynebacterium и Actinomyces, и го сравняват с наличието на „лоши“ бактерии, включително Prevotella и Porphyromonas.

Данните показват, че хората с повече добри бактерии, отколкото лоши бактерии в венците, са имали по-ниски нива на амилоид в цереброспиналната течност, което показва, че са по-малко изложени на риск от деменция.

„Доколкото ни е известно, това е първото проучване, показващо връзка между дисбалансираната бактериална общност, открита под венците, и биомаркер на цереброспиналната течност на болестта на Алцхаймер при когнитивно нормални възрастни хора“, каза д-р Анджела Камер от Нюйоркския университетски колеж по дентална медицина и водещият автор на изследването.

Изследователите предполагат, че наличието на много здравословни бактерии в устата на човек може да помогне за борба с възпалението и за защита срещу болестта на Алцхаймер.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова