Баща строи парк за 35 милиона, за да зарадва дъщеря си, която е аутист

70

Докато Гордън Хартман наблюдавал колко е трудно за 12-годишната му тогава дъщеря Морган да завързва приятелства на басейна по време на семейните ваканции, сърцето му се късало.

Снимка: „People“

Започнал да търси публични места, където Морган, която е в аутистичния спектър и има когнитивни затруднения, да може да играе с други деца, които знаят как да общуват с нея. Хартман открил, че такива места не съществуват и решил самият той да направи нещо.

Гордън Хартман е основател на Morgan’s Wonderland, парк в Сан Антонио, Тексас, със специален достъп, където хора с увреждания могат да се забавляват заедно. Паркът е място, където няма бариери и пречки някой да играе с другите. „Това е парк за всички хора, за 100% от хората, а не за 90 или 80%, парк за всеки един, независимо какви са специалните му нужди. Такава беше мечтата ми.“, казва Хартман пред “People”.

53-годишният баща започнал да помага на хората с увреждания, когато продал строителния си бизнес през 2005 година, за да основе семейната фондация“ Гордън Хартман“. След инцидента на обществения басейн, за който още му е трудно да разказва, Хартман осъзнал, че ако другите деца познават по-добре децата с увреждания, на Морган ще ѝ бъде далеч по-лесно да намира приятели.

Хартман решил да изгради тематичен парк, който да обединява хората със и без специални нужди като никое друго място до момента. „Въпросът е в това никой да не се чувства различен. Това се опитах да постигна в парка“, обяснява Хартман. Той провежда множество срещи за набиране на средства и си сътрудничи с архитекти, инженери, лекари и терапевти, за да изгради парк на стойност 35 милиона долара.

Строителството започва през 2007 завършва три години по-късно. Тази година неправителствени организации добавят още 17 милиона за построяване на аквапарк, наречен „Островът на вдъхновението на Морган“. Снимка:”People” Сред многото атракции в Morgan’s Wonderland са достъпен влак, площадка и фериботи. Аквапаркът предлага разходка по реката, подходяща за инвалидни колички и зони с топла вода за облекчаване на мускулни болки.

Снимка: „People“

Паркът предлага и специални гривни за ръка, чрез които може да се проследи местонахождението на посетителите, което е удобно при деца с аутизъм, заради повишения риск да се изгубят. От отварянето си досега паркът има над милион посетители, а една трета от персонала му също се състои от хора със специални потребности.

Паркът е безплатен за деца с умствени и физически увреждания и се финансира от дарения. Хартман казва, че мястото работи на загуба и зависи изцяло от набирането на средства. В момента Морган е на 23 години, но когнитивните ѝ умения са като на 5-годишно дете. Въпреки това тя се чувства далеч по-добре, отколкото преди години. Тя е вдъхновение за баща си и за цялата организация и затова паркът носи нейното име.

Посетители споделят, че не са виждали децата си да се забавляват така преди и че този парк им дава възможност да се чувстват приети, а не просто да бъдат наблюдатели.

Източник: www.people.com

Превод и редакция: „Нова Вест“