Животът на север повишава риска от по-ранна смърт

34

Шансът човек да умре преди да навърши 75 години нараства с една пета, в случай че живее в северен регион, твърдят британски учени.

Северняците умират по-млади от тези, които живеят на юг. Сериозно изследване сочи, че рискът да умрат преди 75 годишна възраст е с 20% по-висок за живеещите в северната част на Англия. Учени от университета в Манчестър разделят по признак смъртност Великобритания на две части.

За последните 50 години, от 1965 до 2015, при хората от северната част на страната случаите на преждевременна смърт са с 1,2 милиона повече.

Йън Бюкан, който ръководи изследването, казва: „ На базата на 50 години статистика на смъртността можем да разделим страната на две Англии – Северна и Южна, които се отличават по отношение на ресурсите и на продължителността на живота. Между двете половини съществува голяма разлика, въпреки правителствените мерки в областта на публичното здравеопазване.

Професор Бюкан казва, че сред по-младите най-честите причини са самоубийства, отравяния, катастрофи и болести на черния дроб. При хората над 40 години причините са обичайните- най-вече сърдечно-съдови заболявания при мъжете и рак на гърдата при жените.

Съавторът на изследването Тим Доран, професор от Университета в Йорк, казва: „Тези важни открития станаха възможни с изучаване на данни за здравето десетилетия назад. Резултатите са провокативни, защото ясно делят страната на две части. Съществува негативна нагласа към „мрачния Север“, но аз предпочитам да гледам на нещата от позитивната страна. Решението на проблемите е повече работа, инфраструктура и икономически инвестиции. Това е, което води до по-здравословен живот.“

Източник: www.dailymail.co.uk

Превод и редакция: „Нова вест“