Златото помага в борбата с рака, откриха учени

28

Болестта, която е причина за над една четвърт от общата смъртност в света, е обект на непрекъснати проучвания. Усилията на стотици учени са концентрирани в търсене на начини за превенция и лечение на рака.

Въпреки че на пръв поглед няма особен напредък в областта, през последните 15 години болестта се е превърнала от категорична смъртна присъда в проблем с възможно решение. В последните 10 години нивото на смъртността в следствие на рак във Великобритания е паднало с 10%, което е сериозна цифра. Пътят е труден и редица организации финансират проекти с надежда да победят ужасната болест веднъж завинаги. Последните пробиви на учените биха могли да бъдат огромна стъпка напред към тази цел.

Учени от Университета в Единбург, съвместно с изследователи от Института по нанотехнологии към Университета в Сарагоса, Испания, провеждат успешни опити със злато. Te използват миниатюрни частици от ценния метал като катализатор, за да подобрят ефективността на химиотерапията.
Златните наночастици се използват в комбинация със съвременни антиракови лекарства. Златото помага на лекарствата да се прицелят по-добре в засегнатите клетки без да увреждат здрава тъкан и по този начин да намалят отрицателните странични ефекти на химиотерапията.

Тестовете,правени върху мозък на рибки-зебра, са напълно успешни. Лечението все още не е изпробвано върху хора, но след нужния тестов период има надежди методиката да намали процента на смъртност от заболяването.

Д-р Бросета обяснява новината:
„Открихме нови свойства на златото, които досега бяха непознати, и предполагаме, че металът може да се използва, за да изпуска лекарство вътре в туморите по безопасен начин. Имаме още много работа преди да можем да ползваме метода върху пациенти, но това проучване е стъпка напред. Надяваме се, че подобни устройства ще могат някой ден да бъдат имплантирани от хирурзи на пациенти, за да активират химиотерапията директно в туморите и да намалят негативните ефекти върху здравите органи.“

Изследването е публикувано в научно издание и дава надежди за по-ефективно лечение в бъдеще. „Методът може да подобри третирането на мозъчни тумори и други труднодостъпни видове рак.“, казва д-р Ейн МакКарти. „Следващата стъпка ще е да видим как действа върху хора, какви са дълготрайните и краткотрайните му странични ефекти и дали е по-добър начин за лечение на определени видове рак.“

Предвид изключително малкия размер на частиците, няма вероятност този вид лечение да е скъпо, както бихме си помислили, чувайки думата „злато“. Дано скоро видим и реални резултати от тази методика.

Източник:www.viralthread.com

Превод и редакция: „Нова Вест“