Как хората променят гласа си според това с кого разговарят

161

Учените са записали хора от 21 култури, които говорят с бебета и с възрастни.
Те откриха, че всички те постоянно използват по-висок глас, когато говорят на бебета.
Всички сме били там – срещате очарователно бебе и веднага установявате, че използвате преувеличен, висок напевен глас.

Сега едно проучване разкри, че този „бебешки говор“ е универсален, като хората по света трансформират гласовете си, когато говорят на бебета, предават dailymail.com.

Изследователи от Харвардския университет анализираха записи на хора от 21 култури и установиха, че всички те използват по-висок глас, когато говорят на бебета, отколкото когато говорят на други възрастни. „Въпреки очевидната променливост в езика, музиката и практиките за грижа за бебета в световен мащаб, когато хората говорят или пеят на нервни бебета, те променят акустичните характеристики на техните вокализации по сходни и взаимно разбираеми начини в различните култури“, пишат изследователите в своето проучване. Бебешкият говор е определен стил на реч, използван от възрастни, когато говорят с бебе.

Въпреки че стилът на говорене е обстойно изследван от еволюционни биолози, досега не беше ясно как бебешкият говор варира в различните култури. В новото си проучване екипът събра 1615 записа от 21 общества, пресичащи шест континента. Записите включват реч, насочена към бебета, реч, насочена към възрастни, песен, насочена към бебета, и песен, насочена към възрастни.

„Имахме за цел да увеличим максимално езиковото, културното, географското и технологичното многообразие“, пише екипът, ръководен от Кортни Хилтън. „Записите документират вокализации на 18 езика от 12 езикови семейства и представляват общества, разположени на шест континента, с различна степен на изолация от глобалните медии, включително четири малки общества, които нямат достъп до телевизия, радио или интернет и следователно имат силно ограничен излагане на език и музика от други общества.

Чрез прилагане на изчислителни анализи към записите, изследователите успяха да анализират ключовите акустични характеристики в речта и песента.Т ехните резултати разкриха, че акустичните характеристики постоянно се различават между речта и песента, насочени към възрастни и насочени към бебета. „В речта, във всички или повечето общества, насочеността към бебето се характеризира с по-висок тон, по-голям диапазон на тоновете и по-контрастни гласни, отколкото речта, насочена към възрастни от същите гласове“, пишат изследователите.

„Отличителните черти на песента, насочена към бебета, бяха по-фини от тези на речта, но въпреки това потвърждават нейните предполагаеми успокояващи функции.“ След това изследователите пуснаха записите на 51 065 души от 187 страни, които говорят различни езици. Те откриха, че слушателите могат точно да отгатнат кога гласовете са насочени към бебета, независимо от езика, на който се говори. Екипът се надява, че констатациите ще помогнат за подобряване на разбирането ни за еволюцията на човешката реч.

По публикацията работи: Силвана Димитрова