Костенурка чудо: „Фантастична гигантска костенурка“, изчезнала преди повече от ВЕК, е намерена жива и здрава на Галапагоските острови(Снимки)

383

Вид гигантска костенурка, за която се смята, че е изчезнал, е открит жив

Женска гигантска костенурка на остров Фернандина Галапагос беше намерена през 2019 г. Учените секвенират нейния геном заедно с този на известен екземпляр от 1906 г. Установено е, че са от един и същи вид, Chelonoidis phantasticus. Те са генетично различни от всички други видове гигантски костенурки на Галапагос Фернанда, единствената известна жива костенурка на остров Фернандина на Галапагоските острови, беше намерена в купчина растителност в море от наскоро застинала лава през февруари 2019 г, предават от dailymail.

Вид гигантска костенурка, за която се смяташе, че е изчезнал повече от век, е открита жив и здрав на тропически остров.

Гигантската костенурка на остров Фернандина Галапагос (Chelonoidis phantasticus, или „фантастична гигантска костенурка“) някога е била известна само от един екземпляр, събран по време на научна експедиция през 1906 г.

Това беше, докато женска гигантска костенурка на име Фернанда не беше намерена да броди по остров Фернандина през 2019 г.

Учени от Принстънския университет и университета Йейл са извадили ДНК на Фернанда, заедно с тази на 116-годишния мъжки екземпляр.

В статия, публикувана днес в Communications Biology , изследователите разкриват, че двете са костенурки Chelonoidis phantasticus и са генетично различни от всички други видове гигантски костенурки на Галапагос.

Питър Грант, професор по зоология в Принстънския университет и експерт по Галапагоските острови, каза: „Дълги години се смяташе, че оригиналният екземпляр, събран през 1906 г., е бил трансплантиран на острова, тъй като е единственият по рода си,

„Сега изглежда, че е един от малкото, които са били живи преди век.“

Остров Фернандина е активен вулкан в западната част на островите Галапагос, който Чарлз Дарвин посети през 1835 г., вдъхновявайки своята теория за еволюцията.

Учените смятат, че Фернанда е на повече от 50 години, но е малка, вероятно защото ограничената растителност, налична на вулканичния Исла Фернандина, е забавила растежа й.

Незначителни доказателства за живи костенурки на остров Фернандина са открити след откритието през 1906 г., например 18 скача са били забелязани по западните склонове на острова през 1964 г.

В началото на 2000-те бяха съобщени други разпрашвания и възможно визуално наблюдение от самолет, а през 2014 г. беше видяно друго възможно разпрашаване от костенурки.

Фернанда беше намерена в купчина растителност в море от наскоро застинала лава през февруари 2019 г.

Учените смятат, че тя е доста над 50 години, но е малка, вероятно защото ограничената растителност е забавила растежа й.

Когато тя е открита за първи път, много еколози се съмняват, че тя всъщност е местна костенурка phantasticus.

Тя не показва уникалното изпъкване на външния ръб на черупката на седлото, което може да се види на екземпляра от 1906 г., събран от изследователя Роло Бек.

Фернанда също може да бъде транспортирана от другаде, тъй като, докато не могат да плуват, костенурките могат да се носят между островите по време на ураган или буря или могат да бъдат носени от моряци.

Стивън Гогран, научен сътрудник след доктора

нтура по екология и еволюционна биология в Принстън, каза: „Като много хора, първоначалното ми подозрение беше, че това не е местна костенурка от остров Фернандина.“

Гогран секвенира генома на Фернанда от кръвна проба и го сравнява с този на музейния екземпляр, както и с другите 13 вида гигантски костенурки на Галапагос, за да ги изключи.

Гогран добави: „Видяхме – честно казано, за моя изненада – че Фернанда беше много подобна на тази, която намериха на този остров преди повече от 100 години, и двете бяха много различни от костенурките на всички други острови.“

Старши автор и изследовател Адалгиза Какконе от университета в Йейл каза: „Намирането на един жив екземпляр дава надежда и също така отваря нови въпроси, тъй като много мистерии все още остават.

„Има ли още костенурки на Фернандина, които могат да бъдат върнати в плен, за да започнат програма за развъждане?

„Как костенурките са колонизирали Фернандина и каква е еволюционната им връзка с другите гигантски галапагоски костенурки?

„Това също така показва важността на използването на музейните колекции за разбиране на миналото.“

Докато островът остава до голяма степен неизследван поради обширни полета от лава, блокиращи достъпа до вътрешността му, по време на скорошни експедиции бяха открити още петна и някои следи от поне още две костенурки.

По публикацията работи: Силвана Димитрова