В борбата срещу рака: Учени направиха голям пробив в откриването на ваксина и ново лекарство

163

Всеки ден около хиляда души в Обединеното кралство са диагностицирани с рак. Въпреки че споделят общ механизъм – бързото делене на анормални клетки, които след това унищожават здравата тъкан – има множество променливи, от генетиката до мястото, където болестта се появява в тялото, които помагат да се определи шансът ви за оцеляване

Някои форми – като рак на кожата или тестисите – имат, когато се открият рано, десетгодишна преживяемост от 98 процента.

За други прогнозата е по-мрачна. За рак на панкреаса – който е много труден за откриване, което означава, че има повече време да се разпространи и да стане резистентен към лечението – петгодишната преживяемост е 7 процента, като 90 процента от пациентите умират в рамките на две години след диагнозата.

Тази седмица беше разкрито, че пионерска ваксина, разработена от изследователи в Центъра за рак в САЩ, може да предотврати връщането на рак на панкреаса след операция, давайки надежди за излекуване.

На 12 пациенти с рак на ректума беше казано, че заболяването им е „изчезнало“, след като са участвали в клинично изпитване с лекарство, наречено достарлимаб.

Лекарството е форма на имунотерапия – предназначена да стимулира имунната система да се бори с рака. Д-р Луис Диас, един от водещите автори, заяви: „Това е първият път, когато това се случва в историята на рака.“

Проучването предизвика толкова много оптимизъм, че сега има планове за тези с други форми на заболяването, включително рак на стомаха, простатата и панкреаса, да бъдат изпитани с лекарството, предават от dailymail.

И именно това „персонализирано“ лечение – особено в областта на имунотерапията – може да даде особено обещание в битката срещу всички форми на рак.Понастоящем ракът се лекува с химиотерапия, лъчетерапия и след това хирургия, което може да има изтощителни странични ефекти. Но все повече лечението става силно персонализирано, като генетичните или други аномалии в тумора на пациента се идентифицират и след това се съчетават с лечения, които са специално насочени към тях.

В случай на dostarlimab, лекарството се дава само на пациенти с тумори, които имат специфичен генетичен състав, известен като дефицит на възстановяване на несъответствие.

Това са мутации в гените, които обикновено коригират „грешките“ в клетките чрез имунната система. Въпреки това, протеин, известен като PD-1, който се произвежда в големи количества при някои видове рак, спира имунната система да прави това. Dostarlimab не позволява на PD-1 да се държи по този начин, което означава, че имунните клетки могат да унищожат рака.

Професор Мокбел посочва, че този механизъм вече е използван в друго революционно лекарство, пембролизумаб, което миналия месец NHS одобри като удължаващо живота лечение на жени с „тройно отрицателен“ рак на гърдата, който се е разпространил в други части на тялото. (Вече е одобрен за редица видове рак, включително напреднал меланом и рак на шийката на матката.)

В проучване, публикувано по-рано тази година от Лондонския университет Queen Mary, пембролизумаб намалява риска от връщане на тройно отрицателен рак на гърдата с 37 процента.

„Все още сме в начален етап на насочване към генетичния състав на раковите клетки“, обяснява професор Мокбел. „Но да се надяваме, че това бележи началото на нова ера; такъв, който един ден дори може да даде на рака на панкреаса преживяемост от 95 процента.

Всъщност само тази седмица доклад в New England Journal of Medicine разкри, че експериментално лечение, включващо промяна на гените на имунните клетки, изглежда е било успешно в спирането на прогресията на напреднал рак на панкреаса при една жена.

Въпреки това Гарет Евънс, професор по медицинска генетика и епидемиология на рака в Университета в Манчестър, казва, че насочената имунотерапия е само една от „малките победи“, които могат да проправят пътя към многостранно лечение на рак.
Друг може да излъже с кръвен тест за ранно откриване на рак – преди някой да изпита някакви симптоми.

Това е целта на кръвния тест Galleri, който е разработен от Grail, базирана в Калифорния биотехнологична компания. Той е проектиран за откриване на повече от 50 вида рак, включително рак на стомаха, матката и бъбреците. Тестът прави това чрез локализиране на фрагменти от ДНК, изхвърлени в кръвния поток от тумор. След това те се анализират, за да се намери местоположението на рака.

В проучване от миналата година, включващо хора, които вече са били диагностицирани с рак, тестът е открил точно заболяването при 51,5% от участниците. Той също така успя да предскаже правилно местоположението на тумора в 89 процента от времето. Тестът може да стане достъпен в Обединеното кралство още през 2024 г., след като NHS стартира най-голямото изпитание в света през септември 2021 г., включващо 140 000 участници.

Въпреки това, тестването от този вид не е без предизвикателства, тъй като разчита на тумори, отделящи достатъчно парчета ДНК, за да бъде открита болестта – и някои видове рак отделят повече генетичен материал от други.

„Тестът за Граал, например, не открива ранен стадий на рак на гърдата или на яйчниците“, обяснява професор Евънс. „Това е истински проблем, тъй като около 70% от рака на яйчниците все още се диагностицира в трети и по-висок стадий. [Стадий три е втората най-сериозна фаза на заболяването; петгодишната преживяемост при рак на яйчниците е 39 процента.]

„Но за някои видове рак този тест за откриване може да бъде надежден, чувствителен и специфичен.“

Ранното откриване означава диагностициране на рак в момент, когато лечението ще бъде най-успешно.

„Диагностицирането на рак на късен етап често означава, че болестта вече се е разпространила“, обяснява професор Евънс. „Нещо повече, през това време тя ще е натрупала повече генетични дефекти, така че е вероятно болестта да бъде по-устойчива на лечение. Ето защо трябва да бъде хванат рано, за да имаме по-голям шанс за излекуване.

Превантивните ходове също дават обещаващи резултати.

Ракът на шийката на матката до голяма степен се причинява от човешкия папиломен вирус (HPV), който води до развитието на анормални клетки в шийката на матката, които, ако не се лекуват, могат да се превърнат в рак. В Обединеното кралство на момичета и момчета на възраст от 11 до 13 години вече се предлага ваксина срещу HPV. Миналата година проучване, публикувано в Lancet, което разглежда случилото се след въвеждането на ваксината за момичета в Англия през 2008 г., установи, че е намалила случаите на рак на маточната шийка с 90 процента.

Скрининговите програми за рак на белия дроб и червата също помогнаха за подобряване на преживяемостта чрез откриване на заболяването в ранните му стадии.
„Няма вълшебен куршум, който да лекува рак“, казва професор Евънс. „Но комбинацията от персонализирани лекарствени терапии, ваксинации и предварителен скрининг ще помогне да се направи разлика. През последните пет до десет години имаше повече малки победи и пробиви, отколкото пет до десет години преди това.

„Бъдещето, малко по малко, изглежда по-добре в нашата борба срещу рака.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова