Антарктида: Дъното на Южния океан, показано отблизо

273

Учените са направили най-точната карта досега на планините, каньоните и равнините, които образуват пода на обграждащия Южен океан на Антарктида

Покриваща 48 милиона квадратни километра, тази диаграма за първи път описва нова най-дълбока точка – депресия, разположена на 7 432 m надолу, наречена Factorian Deep.

Познаването на формата на дъното на океана е от съществено значение за безопасната навигация, опазването на морето и разбирането на климата и геоложката история на Земята, съобщиха от bbc.com.

Огромни терени никога не са били надлежно проучени.

Проектът IBCSO и други подобни по света постепенно запълват празнините в оскъдните ни познания за дъното на световния океан.

Корабите и лодките се насърчават рутинно да включват своите сонарни устройства, за да получат дълбочина (батиметрични) измервания, а правителствата, корпорациите и институциите се призовават да не крият данни и да поставят възможно най-много в публичното пространство. Това е изплащане на дивиденти.

Новата карта обхваща цялото дъно на Южния океан в посока полюса на 50 градуса южно. Ако разделите неговите 48 милиона кв. км на 500-метрови мрежови квадрати, 23% от тези клетки вече имат поне едно съвременно измерване на дълбочината.

Тогава IBCSO започна само на 60 градуса южно и по-малко от 17% от неговите мрежови кутии имаха модерно измерване.

Голяма част от информацията в диаграмата идва от укрепените с лед кораби, които подкрепят научните начинания в Антарктида, включително от бившия полярен кораб на Обединеното кралство, RRS James Clark Ross. Докато тези кораби се движат напред-назад между Белия континент и подобните на Чили, Южна Африка и Тасмания – техните ехолоти създават навика да изследват потопения терен отдолу.

И тази дейност става все по-координирана, като изследователски организации от различни нации работят заедно, за да се опитат леко да компенсират маршрутите, поети от техните ледоразбивачи.

Новият полярен кораб на Обединеното кралство, е оборудван да картографира милиони кв. км океанско дъно през кариерата си. Горното изображение показва корпуса на кораба в сух док. Жълтият правоъгълник в центъра е капак, изработен от синтетичен материал върху 8-метровия масив от предавателни преобразуватели за дълбоководна многолъчева ехосондираща система.

По-добри карти на морското дъно са необходими по редица причини.
Те са от съществено значение за безопасното корабоплаване, очевидно, но също и за управлението и опазването на рибарството, защото около подводните планини има тенденция да се събират морските диви животни. Освен това грапавото морско дъно влияе върху поведението на океанските течения и вертикалното смесване на водата. Това е информация, необходима за подобряване на моделите, които прогнозират бъдещото изменение на климата – защото океаните са тези, които играят основна роля в движението на топлината около планетата.

„Можем също да проучим как ледената покривка на Антарктика се е променила в продължение на хиляди години, само като погледнем морското дъно“, обясни д-р Роб Лартър от Британското антарктическо проучване.

По публикацията работи: Силвана Димитрова