Самотата по време на пандемия засяга особено силно тийнейджърите

128

Психолозите все повече се притесняват, че пандемията от коронавируса предизвиква епидемия от самота

Ново изследване на университета „Харвард“ показва, че чувството на самота по време на социална изолация се е увеличило заради пандемията, като най-силно засегнати от това са тийнейджърите и младите хора, пишат от The Harvart Gazette.

Изследването обхваща 950 американци, като наскоро публикуваните резултати от проучването, показват, че близо 36 % от анкетираните се чувстват  „често“ или „почти през цялото време “ самотни.

Близо 25 % от участниците споделят, че са имали сериозни проблеми по време на изолацията. Най-поразителното е, че 61 % от тях са на възраст между 18 и 25 години.

„Бях изненадан от степента на самота сред младите хора“, каза Ричард Вайсборд, психолог и старши преподавател в Харвардския университет. „Ако погледнете други проучвания върху възрастни хора, степента на самотапри тях също е висока, но не е толкова, колкото е при младите хора.“ -добави още той.

Тревожната статистика е още по-обезпокоителна, като се комбинира с данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, които показват, че 63 % от младите хора съобщават, че изпитват значителни симптоми на тревожност и депресия.

Tийнейджърите и младите хора могат да бъдат особено податливи, тъй като им липсват контактите с техните връстници. Студентите и учениците вероятно изпитват силна носталгия към социалните си групи и общности.

Младите хора често взимат критични решения относно професионалния и личния си живот и взаимоотношения, което може да се добави към стреса и чувството за изолация.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова