Внимавайте: Маслините могат да провокират повишаване на кръвното налягане

73
Снимка: Pixabay

Маслините са любими на много хора. Те притежават уникален вкус и аромат, който е страхотна добавка към много ястия. Освен това маслините влизат в състава на популярната средиземноморска диета, която в последно време много експерти наричат меню за дълголетие. Маслините несъмнено имат много полезни свойства, но също така си имат и своите негативи

Оказва се, че някои хора трябва да внимават малко повече с тяхната консумация.

Нека първо видим какви вещества се съдържат в маслините, които всъщност се определят като плод, а не като зеленчук. Състав на 100 г маслини:

  • калоричност – 116 ккал;
  • мазнини – 10,9 г;
  • наситени мазнини – 2,28 г;
  • натрий – 735 г;
  • въглехидрати – 6,04 г;
  • захар – 0 г;
  • съединителна тъкан – 1,6 г;
  • белтъчини – 0,84 г.

Полезните свойства на маслините:

Маслините са считани за плод, който защитава от ранно стареене, помага за подобряване на когнитивните функции и мозъчната функция, съобщава Здравето. Освен това маслините са отлична профилактика на възрастовите болести и старческото слабоумие. Те понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Този продукт е сред най-полезните за сърдечносъдовата система. Минералите в маслините предпазват сърцето и съдовете от претоварване, повишават хемоглобина. Освен това те защитават организма от увреждане със свободни радикали, позволяват запазване на кожата гладка и красива. Не на последно място, в маслините има желязо, необходимо за създаване и изработка на еритроцити, които доставят кислород по цялото тяло.

И все пак кой не трябва да консумира маслини?

Тъй като те попадат на трапезата ни вече в консервиран вид, в тях се съдържа много натрий. Затова се смята, че могат да провокират повишаване на кръвното налягане и да навредят на бъбреците. В 5-6 маслини среден размер има 230-250 г натрий. Желателно е от тях да се откажат и страдащите от цистит и гастрит с повишена киселинност.

Освен това маслините могат да предизвикат алергия заради остатъците от сода каустик и железен глюконат. И не на последно място, маслините провокират повишено отделяне на жлъчен сок, затова не трябва да се консумират в период на обостряне на жлъчно-каменна болест, при холецистит, панкреатит и при камъни в бъбреците.

По публикацията работи: Пламена Сутева