Ако сутрин добавяте към киселото мляко определена съставка, можете да намалите нивата на холестерола

82
Снимка: Pixabay

Повечето хора вече знаят, че консумацията на кисело мляко е изключително полезна за общото здраве на организма. Ако ядете кисело мляко на закуска, можете да намалите нивата на холестерола, но към него трябва да добавите и още нещо – т. нар. растителни стероли или станоли

Растителните стероли или станоли могат да се намерят в ябълките, краставиците, лененото семе и ягодите. Ако добавяте някоя от тези съставки към киселото си мляко сутрин, съвсем скоро можете да очаквате положителен ефект.

Кисело мляко за закуска за сваляне на холестерола

Ако към него се добавят растителни стероли или станоли, ще постигнете този ефект, според д-р Дебора Лий. Тя подчертава, че растителните стероли могат да намалят нивата на холестерола с 10%, съобщава Актуално.

Какво представляват растителните стероли?

Това са химикали, подобни по форма и размер на холестерола, открит в растенията. Когато се приемат чрез храната, те се конкурират с истинския холестерол за усвояване в червата. В резултат на това в кръвта се абсорбира по-малко холестерол.

„След абсорбцията повечето растителни стероли и станоли се екскретират обратно в червата. Някои се отделят през черния дроб в жлъчката“, подчертава д-р Лий. Някои хранителни компании използват тези съставки за обогатяване на своите млечни продукти. Ето защо, ако не обичате кисело мляко, можете да изберете друг вариант. За да постигнете препоръчителния дневен прием от три грама растителни стероли, трябва да изядете 120 грама обогатено кисело мляко. Д-р Лий предупреждава, че не трябва да превишавате дозировката. По-нататъшното понижаване на нивата на холестерола може да повлияе негативно на усвояването на основните витамини от червата.

Сред храните, които съдържат стероли и се комбинират добре с кисело мляко, спадат ябълките, краставиците, лененото семе, ягодите.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева