Вгледайте се в кожата на лактите си: Може да подскаже много за здравето ви

145
Снимка: Pixabay

Има една част от тялото, на която рядко обръщаме внимание, но именно тя може да ни подскаже много за здравето ни и за евентуално развиване на някои заболявания. Тази част от тялото е кожата на лактите. Но как точно да се ориентираме за здравето си по нея и за какви симптоми да следим?

Сухата и лющеща се кожа на лактите показва проблеми с ендокринната система: захарен диабет, хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм. Във всеки случай, ако се появи сухота, е необходимо да се извършат биохимични изследвания, изключващи или потвърждаващи наличието на тези заболявания, съобщава Актуално.

Ако кожата на лактите и коленете е бледа, покрита с люспи и червен обрив, това издава псориазис – заболяване, което е изключително трудно за лечение. Също така сухата и лющеща се кожа на лактите може да е причинена от липса на витамини и минерали в организма. Изтъняването на епидермиса в тази част на тялото разкрива желязодефицитна анемия, дефицит на витамини А и Е. Въпреки това, преди да започнете да приемате витамини „за всеки случай“, трябва да си направите кръвен тест – излишъкът от витамини може да бъде много по-опасен и вреден за здравето от тяхната липса, според изданието Healthline.

Сухата и увредена кожа на лактите може да бъде свързана със спорт, лични навици или условия на работа. В този случай кожата трябва да бъде защитена с кремове и специални подлакътници.

Важно: Предоставената информация в статията не може да се използва за самодиагностика!

По публикацията работи: Пламена Сутева