Яжте повече спанак ако сте депресирани или изпитвате тревожност: Ето как действа

76
Снимка: Pixabay

Учени откриха в състава на спанака вещества, които помагат при тревога. Това растение отдавна фигурира в народната медицина като помощник при емоционални сривове и нервни разстройства. В спанака има природен опиоиден пептид, наречен рубисколин, благодарение накогото зеленсукът въздейства на неврорецепторите в главния мозък.

Това вещество допринася за понижаване нивото на тревога и помага човек да се успокои, дори да повиши настроението си. В това се състои неговият терапевтичен ефект от гледна точка на народната медицина, съобщава Актуално.

В психиатрията обаче рубискулините помагат при болест на Алцхаймер. Но не като основен препарат, а като добавка, допълнителен компонент към лекарствените средства, обясняват специалисти.

Те твърдят, че спанакът регулира рецепторите на метаболизма, ускорявайки обмяната на веществата. Той позволява човек по-бързо да усети насищане, което значи че ще изяде по-малко храна.

Освен това сам по себе си спанакът е нискокалоричен. Може да се употребява както самостоятелно, така и да се добавя към различни ястия.

По съдържание на растителни белтъчини спанакът отстъпва само на фасула и на граха. В него се съдържат и немалко витамини А и С, бета-каротин, много витамин К, има и витамини от групата В, както и полезни микроелементи – желязо, манган, магнезий и други.

По публикацията работи: Пламена Сутева