Според учени ушната кал не трябва да се почиства

86

Ушната кал ни се струва отвратителна и след като я почистим, изпитваме облекчение.

Затова много хора ще бъдат изненадани да научат, че ушната кал всъщност има важна роля и според лекарите не трябва да се опитваме да я почистим изцяло.

В официален документ Американската академия по отоларингология дава указания за правилно почистване на ушите. В тях се казва: „Ушна кал, която не причинява неприятни симптоми и не запушва ушния канал, не трябва да се третира по никакъв начин.“

Така че, без бъркане с остри предмети, без спринцовки с вода в ухото и особено без клечки за уши. Според лекарите клечките за уши са твърде големи и твърде заоблени и реално не могат да загребват ушната кал от ухото. Единственото, което постигат, е да я натъпчат още по-навътре.

Във всички медицински източници се обяснява, че ушната кал съществува с определена цел. Тя предпазва ушите от мръсотия и прах, като не им позволява да проникнат по-навътре.

Освен това ушите се самопочистват. Дъвченето, движенията на челюстта и обновяването на кожата постоянно избутват стара ушна кал извън ушния канал. После тя просто се разпада на малки парченца или се отмива под душа. Това е естествен телесен процес, който поддържа ушите в добро здраве и няма смисъл да се намесваме в този процес.

Разбира се, има и изключения. При около 10% от децата, 5% от възрастните и една трета от старите хора този процес на самопочистване може да дава дефекти, което да доведе до болки в ушите, сърбежи, звънтене или усещане за запушени уши, загуба на слух, кашляне. В такива случаи е добре да се направи консултация с лекар. Медиците могат безопасно и ефективно да отстранят излишната ушна кал,когато това е необходимо.

Но повечето от нас трябва просто да забравят за кутийката с клечки за уши.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“