Изследване доказа, че Йети е бил мечка

86

Генетично изследване на предполагаеми останки на Йети разкри, че легендарният звяр е бил мечка.

Учените от университета в Бъфало, САЩ, направиха генетични анализи на девет останки от кост, зъб, кожа, косми и фекални проби от музей и частни колекции, посветени на Йети, пише 24 часа. От тях осем имат общи характеристики с азиатските черни мечки, хималайските кафяви мечки и тибетските кафяви мечки.

Всеки от тези подвидове обитава различни места и в даден момент представителите им погрешно са били взети за Йети, наричан още Снежния човек, пише в-к. „Дейли експрес“. „Това категорично показва, че легендата за Йети има корени в биологичните факти и те водят към мечките, които обитават района в настоящето“, каза биологът Шарлот Линквист от университета. Тя определи изследването като най-стриктното, правено върху предполагаеми останки от Йети.

Изследователите проследиха митохондриалната ДНК и генетичен материал в клетките, предаван от майките, от проби, намерени в Тибет, Индия и Непал, както и от популации на черна, кафява и бяла мечка. Йети е създание от фолклора в района на Хималаите, което се превърна в част от западната култура. Кафявите мечки, обикалящи високите части на Тибетското плато, и онези в западните части на Хималаите принадлежат към две отделни популации, отделени една от друга вече хиляди години, въпреки относителната им географска близост, твърдят специалистите.