20% от смъртните случаи се дължат на лошото хранене

25

Приблизително една пета от смъртните случаи в света се дължат на лошото хранене, а продължителността на живота в глобален мащаб се е увеличила с 14 години, установи изследване цитирано от Ройтерс и Франс прес, пише 24chasa.

„Като цяло, хората днес живеят по-дълго“, изтъква д-р Кристофър Мъри, директор на Института за оценка на здравето към университета във Вашингтон и водещ на проучването.

„За около половин век средната продължителност на живота се е увеличила от 58,4 години през 1970 на 72,5 години през 2016 г. Средната продължителност на живота при мъжете е 69,8 години, а при жените – 75,3 години“.

Проучването „Глобалното бреме на болестите“ е осъществено от 2500 изследователи от 130 държави. То установи, че най-дълголетни са японците със средна продължителност на живота 83.9 години. Смъртността на децата под 5-годишна възраст за пръв път е паднала в глобален мащаб под 5 милиона, срещу 16,4 милиона през 1970 г.

От регистрираните 54,7 милиона смъртни случай през 2016 г., 72 на сто са причинени от незаразни болести, като сърдечносъдовите заболявания или диабета.

Лошото хранене, бедно на зърнени храни, плодове, зеленчуци и рибни продукти и прекалена употреба на сол води до над 10 милиона смъртни случая, което е 18.8 процента от глобалната годишна смъртност.

Тютюнопушенето продължава да е сред големите убийци на планетата, предизвикващо годишно над 7 милиона смъртни случая.

Сърдечносъдовите заболявания са главният фактор за преждевременна смърт. Те са виновни за кончината на 9,48 милиона души през 2016 г.