Само за 12 земни мисии на Луната вече има 200 000 кг човешки боклук (Снимка)

136

На Луната още няма хора, но вече има значително количество земен боклук. Той е там в резултат най-вече на 12-те земни мисии до Луната.

На повърхността на Луната се събират отпадъци, които възлизат на около 200 000 кг и са оставени по време на кацанията на хора или космически апарати от Земята. Предметите, които замърсяват повърхността на Луната, варират от космически апарати до изолационни одеяла и използвани мокри кърпички.

Учените са изчислили, че връщането на астронавтите ще е по-евтино и по-лесно, ако част от оборудването се остави на Луната. Боклукът, оставен при кацания на апарати без хора в тях, допринася за замърсяването и образува нещо, което може да се нарече лунно бунище. Рутинен начин за приключване на изследователски мисии е апаратурата да се разбие в повърхността на Луната, което означава, че над 70 апарата и техните части са разпръснати там.

Не само лунната повърхност е засегната. Учените посочват, че боклук има и на Венера и Марс. Освен това, значително количество боклук обикаля в земна орбита и в открития космос.

След 1957, когато е поставено началото на човешкото изследване на космоса, са изтреляни огромен брой сателити, които кръжат в земна орбита. В момента около Земята обикалят 4600 сателита, заедно с над 14 000 парчета от изстреляни ракети и друг космически боклук. Според учените, космическият боклук, който се състои от излезли извън контрол космически станции, ракетни отломки, остарели сателити и изгубени инструменти на астронавти, съставя около 95% от материала, който обикаля в земна орбита.

Според данни на Space-Track, най-голям дял в космическия боклук имат САЩ, следвани от Русия и Китай. Основният проблем с космическия боклук е скоростта, с която той се движи. Тя достига 36 000 км/ч и дори малки парчета отпадъци биха могли да проникнат в действащи космически апарати и да ги повредят.

За да избегнат сблъсъци на боклука с новите космически апарати, наземните станции следят по-големите отломки. Има и планове за международни действия в посока изчистване на боклука и спиране на замърсяването.

Източник: Interesting Engineering

Превдо и редакция: „Нова Вест“