Първи полет с хора до Луната, след 50 години прекъсване: Сред екипажа са първата жена, първият цветнокож и първият канадец на лунна мисия (ВИДЕО)

262
Кадър: Youtube/ABC News

Предстои първи полет с хора до Луната след близо 50-годишно прекъсване. Бяха представени четиримата астронавти, които ще се нагърбят смело с отговорната задача, да се включат в мисията „Артемис II“

НАСА и Канадската космическа агенция (CSA) обявиха имената на четиримата астронавти, които ще се осмелят да обиколят Луната на „Артемис II“. Това е първата екипажна мисия на НАСА, по пътя си към установяване на дългосрочно присъствие на Луната за наука и изследване. Агенциите разкриха членовете на екипажа в понеделник по време на събитие в Елингтън Фийлд близо до космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън. Това съобщиха от НАСА.

„Екипажът на Артемис II е една малка извадка от хиляди хора, които работят неуморно, за да ни доведат до звездите. Това е техният екипаж, това е нашият екипаж, това е екипажът на човечеството“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън.

Четиримата астронавти, който ще летят до Луната с мисия „Артемис II“ са: астронавтите на НАСА Рийд Уайзман, Виктор Глоувър и Кристина Хамок Кох, и канадският астронавт Джереми Хансен.

Заданията на екипажа са както следва: командир Рийд Уайзман, пилот Виктор Глоувър, специалист по мисия 1 Кристина Хамок Кох и специалист по мисия 2 Джеръми Хансен. Те ще работят като екип, за да изпълнят амбициозен набор от демонстрации по време на летателния тест.

Приблизително 10-дневният полетен тест „Артемис II“ ще стартира на мощната ракета Space Launch System на агенцията, ще докаже животоподдържащите системи на космическия кораб Orion и ще потвърди способностите и техниките, необходими на хората да живеят и работят в дълбокия космос.

„За първи път от повече от 50 години тези хора – екипажът на Артемис II – ще бъдат първите хора, които ще летят до околностите на Луната. Сред екипажа са първата жена, първият цветнокож и първият канадец на лунна мисия и четиримата астронавти ще представят най-доброто от човечеството, докато изследват за благото на всички“, каза директорът на космическия център „Джонсън“ на НАСА Ванеса Уайч.

„Тази мисия проправя пътя за разширяване на човешкото изследване на дълбокия космос и представя нови възможности за научни открития, търговски, индустриални и академични партньорства и поколението Артемис“, добави тя.

Превод и редакция: Пламена Сутева