Ето с колко повиши цените на петрола днес изненадващият ход на ОПЕК+ в неделя

64
Снимка: Pixabay.com

Цените на петрола се повишиха днес, разтърсени от изненадващо съобщение на ОПЕК+ за допълнително намаляване на производството в това, което най-големият производител Саудитска Арабия нарече предпазна мярка за подкрепа на стабилността на пазара.

Суровият петрол Brent се търгуваше за 84,26 долара за барел до 03:47 GMT, което е повишение с 4,37 долара, или 5,5%, след като докосна най-високото ниво за месеца при 86,44 долара по-рано през сесията.

Американският суров петрол West Texas Intermediate беше 79,90 долара за барел, което е повишение с 4,23 долара, или 5,6%, след като по-рано достигна най-високото ниво от края на януари.

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници, включително Русия, разтърсиха пазарите, като обявиха в неделя съкращения на производството с около 1,16 милиона барела на ден.

Групата, известна като ОПЕК+, се очаква да запази предишното си решение да намали добива с 2 милиона барела на ден до декември на месечната си среща днес.

Обещанията довеждат общия обем на съкращенията от страна на ОПЕК+ до 3,66 милиона барела на ден, което се равнява на 3,7% от глобалното търсене.
В резултат на това Goldman Sachs понижи прогнозата си за производство в края на 2023 г. за ОПЕК+ с 1,1 милиона барела на ден и повиши прогнозите си за цените на Brent съответно до 95 и 100 долара за барел за 2023 г. и 2024 г.

Goldman изчисли, че намаляването на добива може да осигури 7% тласък на цените на петрола, допринасяйки за по-високи приходи на Саудитска Арабия и ОПЕК+.

Администрацията на Байдън заяви, че смята обявеният от организацията ход за неразумен.

Някои анализатори поставиха под съмнение обосновката за допълнителното намаляване на производството от страна на ОПЕК+.

„Трудно е да се приеме „предварителното“ и „предпазно“ разсъждение – особено сега, когато банковата криза е отшумяла и Брентът пропълзя обратно към $80 от своите 15-месечни дъна по-рано през март“, каза Вандана Хари, основател от доставчика на анализи на пазара на петрол Vanda Insights.
Миналия месец Brent падна до 70 долара за барел до най-ниското си ниво от 15 месеца, поради опасенията, че глобалната банкова криза и нарастващите лихвени проценти ще засегнат търсенето, въпреки по-ниския добив на петрол от ОПЕК през март, поради поддръжката на нефтените находища в Ангола и спирането на някои от иракските.

„Днешният ход, подобно на намалението през октомври, може да се разчете като още един ясен сигнал, че Саудитска Арабия и нейните партньори от ОПЕК ще се стремят да спрат по-нататъшни макро разпродажби и че Джей (Джером) Пауъл не е единственият централен банкер, който има значение,“ Това каза анализаторът на RBC Capital Хелима Крофт.

„Изводът е, че Вашингтон и Рияд просто имат различни ценови цели за своите ключови политически инициативи.“

Анализатори от JP Morgan заявиха, че този ход е дошъл по-късно, отколкото са очаквали, и бавната реакция на по-ниските цени ще има ограничено въздействие върху общите баланси и може да забави въздействието върху цената.

„От ноември нашият глобален баланс между предлагане и търсене на петрол предполага, че са необходими решителни политически действия, за да се държат под контрол глобалните излишъци на петрол“, твърдят те.

Междувременно производството на суров петрол в САЩ се е повишило през януари до 12,46 милиона барела на ден (bpd), най-високото ниво от март 2020 г., показват данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) в петък.

Превод и редакция: Венета Николова