Колко дълго световните акции ще устояват на сътресенията в банковия сектор?

43
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Сътресенията в банковия сектор не са намалили търсенето на акции, като световният борсов индекс на MSCI е нараснал със 7% тази година. Надеждите, че Федералният резерв и други скоро могат да преустановят най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от десетилетия, подкрепиха акциите, въпреки че настроенията като цяло бяха разклатени от провалите на два американски кредитора и сливането на Credit Suisse с UBS.

Но под повърхността се натрупват лоши поличби за световните акции.

ПО-СТРОГИ УСЛОВИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА КРЕДИТ
Клиенти масово теглиха депозитите си от регионалните банки в САЩ, а шоковото заличаване от страна на швейцарските власти на облигации на Credit Suisse на стойност 17 милиарда долара разтърси пазара за европейското банково финансиране.

Според анализатори това подкопава способността на сектора да отпуска пари на компаниите. Проучванията на централните банки показват, че американските и европейските банки вече затягат стандартите за отпускане на заеми, което е исторически показател за лошо представяне на фондовия пазар.
Когато финансирането е по-оскъдно, компаниите плащат повече за заеми, което вреди на печалбите и цените на акциите.

„Затягането на стандартите за кредитиране е свързано с рецесиите, а фондовият пазар има тенденция да пада по време на рецесии“, каза Джейсън Да Силва, старши анализатор в лондонската банка Arbuthnot Latham. — „Това не е добър знак.“

ЗАБАВЯНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО
Рецесиите, започващи в Съединените щати, обикновено се разпространяват към останалия свят и следователно към глобалните акции.

Производственият индекс ISM в САЩ, водещ индикатор за икономическата активност, падна до най-ниското си ниво от май 2020 г. миналия месец и сигнализира за пети пореден месец свиване.

Данните показват, че „рецесията предстои доста скоро в САЩ и други развити икономики“, каза старшият пазарен икономист на Capital Economics Оливър Алън. „Този ​​спад ще започне да натежава доста силно върху рисковите активи.“

TECH ДЪРЖИ КАРТИТЕ
Печалбите на фондовия пазар досега през 2023 г. бяха доминирани от технологичните акции, индустрия, която също не е имунизирана срещу рецесия.

Tech, най-големият подиндекс (.dMIWO0IT00PUS) на MSCI World, е скочил с 20% досега тази година; други големи компоненти на сектора като банки (.dMIWO0BK00PUS), здравеопазване (.dMIWO0HC00GUS) и енергетика (.dMIWO0EN00PUS) са без промяна или по-ниски.

Индексът S&P 500 в Обединеното кралство се повиши със 7% през първото тримесечие (.SPX), като печалба, която поддържа оттогава. Седем вида технологични акции с мега капитализация са отговорни за 92% от повишението на S&P 500 през първото тримесечие, отбелязва Citi.

Ръководителят на стратегията за търговия с акции в САЩ Стюарт Кайзер каза, че институционалните инвеститори гледат на големите технологични компании, които обикновено имат силни баланси и нисък дълг, като на щит срещу свиване на кредитите.

Търговията с отбранителни технологии може да работи в плитка рецесия. Но при дълбок спад, предупреди Кайзер, финансовите мениджъри също могат да се откажат от технологиите: „Следващата стъпка би била просто да продадем акции“.

ФИНАНСОВИ КОЛЕБАНИЯ
Март беше първият месец от 20 години, в който финансовите акции паднаха с 10% или повече, а индексът MSCI World не се понижи, показва проучване на Morgan Stanley.

Тази историческа връзка може да се е провалила, защото пазарът „не вярва, че ще има значимо заразяване от финансовия сектор в по-широката икономика“, каза главният европейски капиталов стратег на Morgan Stanley Греъм Секър.

Флориан Иелпо, ръководител на макросектора в Lombard Odier Investment Management, който държи позиция с подценка на глобалните акции от януари 2022 г., предупреди, че банковите проблеми все още могат да понижат общите акции.

„Банките вероятно ще отпускат много по-малко заеми на икономиката“, каза Йелпо. По-високите разходи за кредит ще отслабят печалбите, добави той, предизвиквайки „момент на равносметка“, когато притежателите на акции прехвърлят разпределенията към облигациите.

Превод и редакция: Венета Николова