Ще намали ли Samsung производството на чипове след прогнози за огромен спад в печалбите на компанията?

32
Снимка: Pixabay.com

Samsung Electronics ще намали производството на чипове с памет, след като прогнозира спад от 96% в тримесечната си оперативна печалба.

Най-големият производител на чипове в света заяви, че продажбите са спаднали рязко, поради бавната световна икономика и по-малкото търсене след пандемията.

Samsung каза, че предварителните числа показват, че оперативните печалби са намалели с 600 милиарда вона (455 милиона долара; 366 милиона британски лири) през януари-март от 14 трилиона вона през предходната година.

Акциите на фирмата скочиха с повече от 4% след новината, че ще забави производството на чипове.

„Ние намаляваме значително производството на чипове, особено това на продукти с осигурени доставки“, каза южнокорейският технологичен гигант.

Търсенето на чипове с памет нарасна по време на блокиранията, предизвикани от Covid, тъй като потребителите купуваха нова електроника, която да използват у дома.

Индустрията вече се възстановява от недостига на чипове през последните няколко години, но много производители на полупроводници се борят да намерят баланс между своите запаси и текущото търсене.

„Когато цялостната икономическа обстановка се забави, внезапно и търсенето на тези крайни продукти се забави. Така че производителите на техника спряха да поръчват чипове и се фокусираха върху продажбата на инвентара, който вече имаха“, каза анализаторът Питър Ханбъри от консултантската компания за управление Bain & Company .

„Това доведе до силен негативен ефект за производителите на полупроводници по-назад във веригата за доставки, където огромното търсене по време на недостига на чипове внезапно пресъхна“, добави той.

Samsung, най-големият производител на телевизори, таблети и смартфони в света, се противопостави на решението да намали производството на чипове с памет в сравнение със своите конкуренти.

Анализаторите казват, че съобщението на компанията за намаляване на производството е рядкост. Миналия месец компанията обяви плановете си да инвестира 300 трилиона вона за 20 години в разработването на мега център за полупроводници в Южна Корея.

„Samsung е изправен пред двоен удар от DRAM и NAND [чипове с памет], които губят пари и трябва да актуализират технологията на процеса, която техните [фабрики] използват поради изоставане през последните няколко години“, каза Дилън Пател, главен анализатор в SemiAnalysis.

Инвеститорите се надяват, че съобщението на Samsung е знак за възстановяване на пазара в индустрията на полупроводниците.

„Очакваме тази фаза на разчистване на инвентара да завърши през следващите 3-6 месеца. След това крайните потребители ще се върнат към по-нормален модел на закупуване“, каза Питър Ханбъри.

Компанията е планирала да публикува подробен отчет за печалбите си по-късно този месец.

Превод и редакция: Венета Николова