Наистина ли е възможно човек да умре от страх?

67

Всякакви силни емоции могат да въздействат на нашия организъм, като понякога могат да нанесат и щети. Реакции вследствие от такива емоции са: сърцебиене, замайване, ускорено дишане, гадене и повръщане. Вероятно все някога Ви се е случвало да употребите или чуете фразата „умрях от страх“. Е, оказва се, че това не са само празни приказни, а наистина е възможно да се случи.

Още през XVI в. са описани случаи на внезапна смърт на индианци, след като шамани са им направили заклинания.

Въпреки това изследвания по темата процъфтяват едва в средата на миналия век. Може би най-известните са дело на професор Уолтър Б. Канон от Харвардския университет, който пръв описва няколко случая на смърт от страх. Сред тях е историята на жена от племето маори, която случайно изяла ябълка от дърво, смятано за свещено. Когато това накарало най-близките ѝ хора да се отнасят към нея така, сякаш е умряла, жената действително починала няколко часа по-късно в резултат на преживения стрес, пише сайтът Актуално.

Какво може да предизвика смъртен страх?

Според проучване на американския интернист Джордж Либман Енгел най-честите причини за смъртен страх са емоциите, свързани със смъртта на близък човек, страхът от загуба, а също и страхът от бъдещето или финансовите проблеми.

Пряко животозастрашаващи ситуации, като опит за отвличане, изнасилване и убийство, както и свидетелстване на злополуки, бедствия или терористични атаки, също са източници на потенциално фатален страх. Това се потвърждава например от факта, че в деня на нападението срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г. броят на смъртните случаи при хората със сърдечни проблеми се е увеличил 2,3 пъти.

Известни са и ситуации, при които източник на фатален стрес са били книги или филми, съдържащи драстични, ужасяващи сцени. Това обаче не са единствените жанрове, които могат да причинят смърт от уплаха.

В списание The Archives of Internal Medicine е публикуван доклад за случай на 21-годишен мъж, който е получил генерализиран епилептичен припадък, докато е чел „Книга на мъчениците“ на Фокс. Това е историческа книга от 1563 г., съдържаща подробни, драматични описания на страданията на протестанти от страна на представители на католическата църква. Интересното е, че по време на ЕЕГ в болницата мъжът е получил сърдечен арест, когато пасажът, предизвикал припадъка, отново му е бил прочетен. За щастие, благодарение на бързата намеса, мъжът бил спасен.

Защо страхът може да бъде фатален?

Когато се страхуваме, организмът ни преминава в режим на борба или бягство. Това е естествена реакция на стрес, която се предизвиква от освобождаването на катехоламини – адреналин, норадреналин и допамин – от централната нервна система и надбъбречните жлези. Те въздействат върху всички органи, но най-вече върху сърцето и сърдечносъдовата система. Увеличават сърдечната честота и силата на съкращението, така че то да може да доставя по-ефективно кръв до всички клетки на тялото.

Понякога обаче освобождаването на катехоламини в огромни количества, както се случва при много силен стрес, може да увреди клетките на сърцето.

Тези промени водят до появата на симптоми, наподобяващи миокарден инфаркт. Прогнозата все пак е добра – повечето пациенти преживяват острата фаза на заболяването и се изписват от болницата без усложнения. Много рядко коронарният спазъм е достатъчно тежък, за да доведе до внезапна смърт още преди транспортирането в болница.

Защо обичаме да се страхуваме?

Филмите на ужасите и трилърите са жанрове с огромна и нарастваща популярност. От 3800 филма, излезли на екран през 2022 г., цели 600 принадлежат към тези жанрове. Това показва, че обичаме да се страхуваме и искаме да се страхуваме, въпреки че страхът може да бъде смъртоносен. Защо? Американският психолог Кристофър Дуайър, психолог и преподавател в ирландския университет „Атлон“, има няколко хипотези за това.

Гледането на филми на ужасите или четенето на подобни романи предизвиква отделяне на адреналин, ендорфини и допамин. Те могат да предизвикат чувство на еуфория, сравнимо с това след прием на морфин или други опиати.

Освен това филмите на ужасите и трилърите са източник на „безопасна“, контролирана тревожност. Въпреки че се активира същият механизъм „борба или бягство“, мозъкът ни напомня в точния момент, че нищо не ни заплашва, докато седим на собствения си диван в топла къща.

Гледането на филм на ужасите в неговата цялост също така носи своеобразно удовлетворение от това, че човек прекрачва границите на собствения си страх.

По публикацията работи: Пламена Сутева