Метеорит се разби в Луната: Астроном засне уникалното явление (ВИДЕО)

263

Астроном от Япония се похвали с това, че е успял да заснеме разбиващ се метеорит в повърхността на Луната. Астрономът твърди, че това явление е довело до образуване на голям кратер на лунната повърхност. Заснета е светкавица при сблъсъка с Луната

Невероятни кадри показват момента, в който метеорит се разбива в Луната, издълбавайки кратер на повърхността й, пише Дейли Мейл.

Даичи Фуджи, ръководител на отдела по астрономия в градския музей Хирацука, засне видеото за част от секундата малко след 20:15 ч. (11:15 GMT) от дома си в Хирацука, Япония.

Той пусна публикация в Туитър, която гласи следното: „Успях да уловя най-голямата светкавица при сблъсък с Луната в моята история на наблюдения!“

„По време на наблюдението не е имало изкуствен спътник, преминаващ над лунната повърхност, и от начина, по който свети, е много вероятно това да е лунна ударна светкавица.“

Г-н Фуджи каза, че обектът изглежда е паднал близо до кратера Ideler L, северозападно от кратера Pitiscus на Луната.

Тъй като светлината, уловена от неговата телефото камера, беше толкова ярка, той твърди, че „генерираният кратер е голям“ и „ивиците са ясно видими“.

Метеорите и огнените топки обаче не се виждат, тъй като Луната няма атмосфера, добави той, но в момента, в който се образува кратер, „той свети“.

MailOnline се обърна към Европейската космическа агенция и Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) на САЩ за допълнителен коментар.

Около 100 метеорита с размер на топка за пинг-понг удрят Луната всеки ден, според Бил Кук, ръководител на Службата за околна среда на метеороидите на НАСА в Центъра за космически полети Маршал на НАСА в Алабама.

Миналата година той каза пред Live Science: „Това прави приблизително 33 000 метеороита годишно.

„Въпреки малкия си размер, всеки от тези камъни с размер на топка за пинг-понг удря повърхността със силата на 7 фунта (3,2 килограма) динамит.“

Смята се обаче, че най-голямото известно въздействие върху Луната се е случило преди около 4,3 милиарда години близо до нейния южен полюс.

Твърди се, че масивният удар е изпратил огромна струя топлина през вътрешността на Луната.