Защо хората нямат козина? (СНИМКА)

103
Колаж: Редакция "Нова Вест"

Повечето бозайници, включително нашите най-близки роднини, имат козина. Защо тогава ние хората нямаме?

Ако извънземна раса дойде на Земята и подреди хората в редица заедно с всички останали примати, една от първите разлики, които те биха могли да забележат – заедно с нашата изправена позиция и уникална форма на комуникация – са нашите очевидно лишени от козина тела.

Всъщност, в сравнение с повечето бозайници, хората са забележително лишени от косми (разбира се, с изключение на отделни индивиди). Шепа други бозайници споделят това качество – сред тях са голи къртици, носорози, китове и слонове. Но как точно сме се озовали в това голо състояние? Носи ли ни някакви ползи то днес? И как да обясним наличието на гъсто окосмение по някои части на тялото ни?

Разбира се, хората всъщност имат много коса: средно имаме приблизително пет милиона космени фоликула по повърхността на тялото си. Но почти всички космени фоликули по човешкото тяло произвеждат велус. Това е коса, която е фина и къса, която расте от плитки фоликули. Те са различни от по-дълбоките, по-дебели крайни косми, които се срещат само на главата ни и (след пубертета) под мишниците, срамните области и по лицата, предимно на мъжете.

„Технически имаме косми по цялото си тяло, това са просто миниатюрни космени фоликули“, казва Тина Ласаси, биологичен антрополог от Университета на Южна Калифорния, която специализира в науката за косата и кожата. „Но той е миниатюризиран до степен, в която функционално вече не ни изолира.“

Учените не знаят истинската причина за промяната от по-дебела, по-груба козина към тези светли велусни косми и също така не знаят точно кога се е случила. Все пак те ни предлагат няколко теории за това какво може да е предизвикало загубата на косата ни.

Най-доминиращата гледна точка сред учените е така наречената хипотеза за „охлаждане на тялото“, известна още като хипотезата за „саваната“. Това сочи към нарастваща нужда на ранните хора да терморегулират телата си като причина за загуба на окосмяване.

По време на плейстоцена Хомо еректус и по-късно хоминините започват упорит лов в откритата савана – преследвайки плячката си в продължение на много часове, за да я доведат до изтощение, без да са необходими сложни инструменти за лов, които се появяват по-късно във времето.

Това упражнение за издръжливост би могло да ги изложи на риск от прегряване. Това смятат учените, че е довело до загубата на козина. Защото то би им позволило да се потят по-ефективно и да се охладят по-бързо, без да имат нужда от почивки.

Доказателство за тази теория идва и от проучвания, които са открили превключватели за някои гени, отговорни за определянето дали определени клетки да се развиват в потни жлези или в космени фоликули. „Така че всички тези неща имат свързан път на развитие“, казва Ласаси. „Ако погледнем това в комбинация с някои от нещата, които можем да заключим за гените, които увеличават пигментацията на човешката кожа, тогава можем да предположим с увереност, че преди 2-1,5 милиона години… хората вероятно са загубили своето телесно окосмяване.“

Подобна теория, изложена през 80-те години, предполага, че промяната към изправена двукрака позиция намалява ползите от козината за отразяване на радиацията от телата ни (лента на върха на главите ни). Тъй като можем да се потим по-добре без козина, това стана относително по-полезно от това да имаме козина.

Но въпреки че хипотезата за охлаждане на тялото привидно има много смисъл и може да има някакви предимства в нея, тя се проваля в някои сфери, твърди Марк Пагал, професор по еволюционна биология в университета в Рединг.

„Когато изследвате телесната ни температура за период от 24 часа, ние губим повече топлина през нощта, отколкото искаме, така че нетният ефект от загубата на козината ви е, че сме в някакъв вид енергиен дефицит през цялото време, “ казва Пагал. Той също така отбелязва, че има много човешки популации, които не са се занимавали с бягане за издръжливост от десетки хиляди години, но на никой техен индивид не му е пораснала козината, въпреки че много от тях сега живеят в студени региони на света.

Ласаси обаче казва, че хипертермията – необичайно висока телесна температура – вероятно би била много по-голям проблем от хипотермията в екваториална Африка, където хората са еволюирали.

Тя също така отбелязва, че много генетични черти могат да се канализират – трудно е да се развият отново по различни начини – и че по времето, когато хората са достигнали по-студени среди, те са разработили други технологии за поддържане на топлина, като огън и дрехи.

През 2003 г. Пагал и колегата му Уолтър Бодмър от Оксфордския университет предлагат друго обяснение за ранната загуба на човешката козина, което те наричат хипотеза за ектопаразитите. Те твърдят, че маймуна без козина би страдала от по-малко паразити, което е голямо предимство.

„Ако погледнете света, ектопаразитите [все още] са огромен проблем под формата на хапещи мухи, които пренасят болести“, казва Пагал. „И всички тези мухи са специализирани да кацат и да живеят в козина и да отлагат яйцата си в козина… Паразитите вероятно са една от най-силните селективни сили в нашата еволюционна история и все още са.“ Пагал казва, че „не се появи нищо, което да ни накара да поставим под съмнение“ тази хипотеза, откакто той и Бодмър я измислят.

Ласаси казва, че не би изключила възможността други фактори да са допринесли за загубата на козина. Но „наистина трябва да се запитате, добре, защо това ще се случи при хората, а не при шимпанзетата, при бонобо или при горилите?“ тя казва.

„Склонна съм да се съсредоточа върху хипотези, които са в състояние да предложат поведение или миграции на места, които биха отделили хората от маймуните по начин, който би изисквал загуба на окосмяване.“

Колаж: Редакция „Нова Вест“

Един от факторите тук може да е бил развитието на дрехите, направени от козина на други животни, които хората могат да свалят и перат. Това би датирало загубата на козина преди една до две хиляди години, много по-късно, отколкото предполага хипотезата за охлаждане на тялото. Тя се определя от това, кога въшките на човешкото тяло, които живеят само в дрехите, са се появили за първи път.

Пагал казва, че е склонна да вярва, че тази времева линия е най-вероятната за най-голямата част от загубата на козина, въпреки че „никой не знае“, тъй като косата рядко се вкаменява.

Според Чарлз Дарвин, загубата на козина се дължи на полов подбор – нашите предци просто предпочитали по-малко космати партньори. Повечето изследователи днес отхвърлят това като основна причина за загуба на окосмяване.

Но когато говорим за липсата на козина при хората, има един очевиден въпрос, който продължава да изниква: защо все още имаме косми по главите, интимните зони и подмишниците?

„Това, което изглежда има смисъл, е, че хората може да са запазили окосмяването на главата си, за да сведат до минимум натрупването на топлина от слънчевата радиация“, казва Ласаси, която е изучавала темата в докторската си дисертация (нейните открития предстои скоро да бъдат публикувани).

По-конкретно, плътно навитата човешка коса има сложна структура, която оставя отворени въздушни джобове, което й позволява да разсейва топлината много ефективно, казва тя.

„Колкото повече пространство можете да оставите между мястото, където слънчевата радиация удря и това, което искате да защитите, толкова по-добре.“

Що се отнася до пубисното окосмяване и окосмяването под мишниците, Ласаси смята, че това може да бъде т. нар. спандрел – страничен продукт от еволюцията на друга характеристика – или потенциално остатък от предци на примати, които са използвали феромони, за да комуникират помежду си (няма истински доказателства, че хората използват феромони и днес).

Без значение какво е довело до загубата на човешка козина, едно нещо е изключително вероятно: това съвпадна с първобитните хора, придобили по-тъмна пигментация на кожата, където космите по тялото преди това биха били необходимата защита от UV радиация.

„Това е логичното заключение, което можем да направим“, казва Ласаси. „Възможно е някои хора просто да са се родили с напълно лишени от коса тела и след това, това да се е превърнало в адаптация, в тандем с еволюцията на по-тъмна кожа на някои от тези хора. Или може да е имало малко по-постепенно намаляване на окосмяването, което да е било придружено с по-плавно увеличаване на пигментацията на кожата.“

Въпреки че е интересно да разгледаме, как сме загубили козината си, това може да изглежда по-малко от значение за живота ни днес. Но изследването на този феномен може да помогне на съвременната медицина за решаването на проблеми като косопад при химиотерапия или заболявания, които причиняват оплешивяване.

В началото на 2023 г. Нейтън Кларк, генетик от Университета в Юта, и колегите му Аманда Ковалчик и Мария Чикина от Университета в Питсбърг изследваха гените на 62 бозайници, включително на хора. Целта е да открият промените, които са характерни за „плешивите“ бозайници. Те откриват, че хората имат гени за пълно окосмяване по тялото, но нашата регулация на генома в момента спира тяхното изразяване.

Те също така установяват, че когато даден вид губи окосмяване, то това се случва чрез многократни промени в един и същ набор от гени. Откриват и няколко нови гена, участващи в този процес.

„Някои от тези (нови) гени изобщо не са били характеризирани, защото хората не са правили много генетични скринингове за наличие и липса на коса в миналото“, казва Кларк. „[Те] изглежда може би са главни контролери, които могат да бъдат манипулирани в бъдеще, ако хората искат да стимулират растежа на косата.“

Превод и редакция: Венета Николова