Чудили ли сте се защо растенията Ви не виреят добре: Ето няколко възможни причини

70
Снимка: Pixabay

Всеки, който отглежда цветя, се стреми те да виреят здрави и свежи. Това обаче не винаги се получава. Има някои грешки, които много хора несъзнателно допускат при отглеждането на растения. В статията са описани девет често срещани грешки.

1. Няма достатъчно слънчева светлина

Може да ви се стори, че растението в ъгъла стои добре като част от интериора, но може и да е доста вредно за него, сложено на сянка и далеч от слънчева светлина. Ако това е така, ще започнат да израстват дълги стъбла с малко листа, пише сайтът Актуално.

2. Екстремни температури

Освен ако не говорим за адски устойчив кактус, не ги слагайте и на директна слънчева светлина, особено в горещи дни. Дори за кратко изложени така, това може да изгори листата и да изсуши почвата. Също избягвайте пресаждането и торенето в горещите дни.

3. Изкуствено отопление и охлаждане

Особено през лятото, рисковете за вашите растения са много по-големи заради високите температури. Ако включим в това и един климатик, който рязко да вкарва студен въздух, растението ви е обречено. Започнат ли да губят цветовете на листата си, значи е прекалено близо до климатика. През зимата логиката е същата.

4. Белокрилки

Това са малки досадни насекоми, трудни за забелязване, затова е редно да се проверява още при купуването на растението. Те обикновено се крият под листата, водят до лепкаво покритие (медена роса) и макар рядко да са опасни, могат да забавят растежа на растението и то да изглежда хилаво.

5. Грешен тип почва

Изборът на почва може да се окаже решаващ и винаги има разлика между почвата, която се използва за градински растения и стайни растения. По-добре е не ползвайте почва за градински растения, защото те изискват различни хранителни вещества.

6. Шок от пресаждане

Оставянето на стара почва също може да причини проблеми, затова е добре да се сменя на максимум 2 години, в зависимост от растението. Обичайните признаци, че вашето растение страда след пресаждане, са увяхването на листата или пък листата стават жълти или кафяви.

7. Брашнеста мана

Първото нещо от това заболяване, което ще забележите, е бяло или сиво прахообразно покритие върху стъблото, повърхността на листата или цветята. Това гъбично заболяване е сравнително често срещано при стайни растения, най-вече в хладна среда. Гъбичните инфекции се разпространяват бързо, затова веднага изолирайте растението и отрежете всяка засегната част от него.

8. Паякообразни акари

Ако забележите малки бели и сребристи точки по листата, вероятно растението ви е нападнато от паяжинообразни акари. Често са под листата или в ъглите на стъблата. В тази ситуация можете да използвате алкохолен разтвор за почистване. Това е 1 част алкохол към 3 части вода, за по-чувствителни растения или 1 към 1 за по-устойчиви растения.

9. Люспести насекоми

Тези малки насекоми обикновено са трудни за забелязване в началото, но ако се вгледате по-отблизо, ще видите малки кафяви точки или възли по повърхността на растението. Те се прикрепят здраво към повърхността на растението и изсмукват сока му. Има няколко ефективни начина да се отървете от тези насекоми. Домашно приготвен унищожител на насекоми, инсектициден сапун, масло от нийм или алкохолен разтвор са страхотни инструменти за премахване на вредителите.

По публикацията работи: Пламена Сутева