Показаха новата кукла Барби, вдъхновена от жена астроном (СНИМКИ+ВИДЕО)

96
Кадър: vbox

Д-р Маги Адерин-Покок е обявена за модел за подражание на Барби за работата си по насърчаване на момичета към научни кариери. Това става навръх Международния ден на жената и Британската седмица на науката, която е от 10 до 19 март.

Нейната кукла има звездна рокля, напомняща нощното небе, и се предлага с аксесоар – телескоп за наблюдение на звезди.

„Надявам се, че моята кукла ще напомня на момичетата, че когато се стремиш към звездите, всичко е възможно“, казва тя.

По-рано този месец астрономът стана новият ректор на университета в Лестър, който е известен с космическите изследвания. Д-р Адерин-Покок каза, че се е „влюбила в идеята за пътуване в Космоса“ още като младо момиче и оттогава прекарва кариерата си „опитвайки се да покаже на момичетата колко завладяваща може да бъде космическата наука“, пише Vesti.bg

„Искам да вдъхновя следващото поколение учени, и особено момичетата, и да им кажа, че STEM науката е за тях“, казва тя. „Тези теми са твърде важни, за да бъдат оставени на момчетата, защото чрез науката можете буквално да промените света.“ Нейната кукла има звездна рокля, напомняща нощното небе, и се предлага с аксесоар – телескоп за наблюдение на звезди, във връзка с работата ѝ, която гледа дълбоко в космоса с телескопа James Webb.

Д-р Адерин-Покок казва: „Когато бях малка, Барби не приличаше на мен, така че да бъде създадена по мое подобие е умопомрачително. За мен е голяма чест да получа тази кукла, която отбелязва моите постижения.“

Кели Филп, маркетинг директор в Mattel UK, казва: „В Обединеното кралство изследванията ни показват, че жените съставляват само 26% от работната сила в STEM, така че представянето на вълнуваща кариера в космическата наука като тази на д-р Маги е само един от начините, по които вдъхновяваме момичетата да мислят по различен начин за възможностите си за кариера.“ Други модели за подражание на Барби са създателят на ваксината срещу Covid-19 проф. Сара Гилбърт, телевизионната водеща Клара Амфо, спринтьорката Дина Ашър-Смит, тийнейджърката скейтбордистка Скай Браун и боксьорката Никола Адамс.