Изследователи с важно предупреждение за всички, които се хранят често по заведения

82

Търговските съдомиялни машини използват токсичен препарат за изплакване за почистване на чинии в цикъл от 60 секунди. В много ресторанти върху съдовете на клиентите остават химически остатъци. Детергентните вещества могат да разрушат защитната бариера в червата. Съдомиялните в индустриалните ресторанти оставят токсични остатъци от сапун върху чиниите, установи проучване.

Изследователи от университета в Цюрих в Швейцария казват, че дори в ниски дози алкохолните етоксилати – химикал в изплакващия агент – могат да навредят на бариерата в червата, пише dailymail.

Химикалът присъства и в препарата за домакински съдомиялни машини, но не в концентрации, достатъчно високи, за да причини някаква вреда.

Индустриалните съдомиялни машини имат толкова кратки цикли, че остатъците остават върху чиниите.

Полученото отслабване на чревната бариера е свързано с множество здравословни проблеми.

Експертите предполагат, че това означава, че серийните посетители на ресторанти могат да бъдат изложени на риск от алергии, възпаления и депресия. Водещият автор на изследването Чезми Акдис, професор по експериментална алергология и имунология в Цюрих, каза: „Предполагаме, че дефектните епителни бариери играят роля в отключването на появата на два милиарда хронични заболявания.“

Скоростта е от съществено значение в ресторантите, което означава, че приборите за хранене и съдовете трябва да бъдат почистени възможно най-бързо, за да могат да се използват за следващия кръг от клиенти.

Търговските съдомиялни машини обикновено изпълняват два цикъла от 60 секунди – единият циркулира с гореща вода и препарат, а вторият – с циркулираща вода и препарат за изплакване.

Именно този препарат за изплакване може да причини хаос в червата, тъй като остават следи по чиниите, когато храната се сервира на клиентите.

Д-р Акдис каза: „Това, което е особено тревожно, е, че в много уреди няма допълнителен цикъл на пране, за да се отстрани остатъкът от препарата за изплакване.“

Изследователите искаха да разберат какво ще направи този остатък с епителната бариера в червата – слоят клетки, който покрива чревния тракт и контролира това, което влиза в тялото.

Изследователите са тествали веществото за съдомиялна машина върху изкуствено отгледани човешки клетки, наподобяващи органи и чревни клетки върху микрочипове.

Те разредиха препарата за изплакване, за да съответстват на количествата, които биха останали върху суха чиния.

Във високи дози препаратите за изплакване унищожават бариерните клетки на чревния епител, а в по-ниски дози ги правят по-пропускливи.

Увреждането на бариерата е свързано с множество състояния, включително хранителни алергии, гастрит, диабет, затлъстяване, цироза на черния дроб, ревматоиден артрит, множествена склероза, разстройства от аутистичния спектър, хронична депресия и болестта на Алцхаймер.

Проучването , публикувано в списание Allergy and Clinical Immunology, също установи, че миещото вещество активира гени и протеини, които могат да стимулират възпалителни реакции.

Тази реакция се дължи на специфичен компонент на препарата за изплакване – алкохолни етоксилати.

Изследователите отбелязват, че протоколите за почистване на съдове в ресторантите имат сериозни последици за общественото здраве.

Д-р Акдис каза: „Ефектът, който открихме, може да отбележи началото на разрушаването на епителния слой на червата и да предизвика появата на много хронични заболявания.

„Важно е да информираме обществеността за този риск, тъй като алкохолните етоксилати изглежда често се използват в търговски съдомиялни машини.“

Нормалните съдомиялни машини и домакинските препарати за изплакване ще съдържат следи от алкохолни етоксилати, но цикълът на съдомиялната машина ще намали концентрацията до безопасно количество.

По публикацията работи: Силвана Димитрова