Ваксина срещу рак ще се появи на хоризонта до няколко години

100

Учени работят по създаването на ваксина, която да се бори срещу рака. Тя ще бъде създадена по технологията на ваксината срещу коронавирус. Учените споделят, че усещат, че вече държат лекарството срещу рак в ръцете си, а то може да бъде широко достъпно още през 2030 година.

Ваксина, която ще може да унищожава раковите клетки, е възможно да се появи в масово производство през следващите години. Предвижда се тя да бъде създадена по технологията на ваксината срещу COVID-19. Това заявиха Угур Шахин и Йозлем Туречи, съоснователи на германската биотехнологична фирма BioNTech. Именно тя, в партньорство с Pfizer, разработи иРНК лекарство срещу коронавирусната инфекция, пише zdrave.to.

„Направихме пробив, – казаха учените. Да, усещаме, че вече държим лекарството срещу рак в ръцете си. Вярваме, че ваксината може да бъде широко достъпна още през 2030 г. Тя ще научи организма да разпознава и атакува раковите клетки с помощта на mRNA технология.”

Лек за рака

Принципът на действие на иРНК ваксината срещу ковид се „препрофилира“ – лекарството ще принуди имунната система да търси и унищожава раковите клетки. Вместо код за вируси, в него ще бъдат „вградени“ генетични инструкции за раковите антигени – протеини, които са на повърхността на туморните клетки.

BioNTech работи върху ваксини срещу рак, базирани на иРНК, още преди пандемията. Поради коронавируса и необходимостта от разработването на нова ваксина, изследването на лекарството срещу рак трябваше да бъде спряно. Но в същото време работата по време на ковид помогна на учените от компанията да разберат по-добре как реагира имунната система на хората на иРНК ваксините, а това също трябва да е полезно за новите разработки.

Сега компанията вече има няколко противоракови ваксини, които са в процес на клинични изпитвания. Те ще бъдат ефективни срещу рак на червата, меланом и някои други. Но има и трудности – например, как да „научим” ваксината да се насочва към раковите клетки, а не към здравите тъкани.

„Нашите иновации са оригинални. Прекарахме 20 години в проучване на развитието на този вид лечение и, разбира се, ще се борим за нашата интелектуална собственост“, посочва Угур Шахин.

По публикацията работи: Пламена Сутева