Опасностите, които крие кето диетата

134

Диета с изключително ниско съдържание на въглехидрати значително понижава кръвната захар при преддиабетици. Преминаването към кето включва драстично намаляване на въглехидратите и ядене на много мазнини и протеини. Изследователите са наблюдавали кръвната захар на 150 души на възраст от 40 до 70 години в продължение на шест месеца

Кето диетата може да е нещо повече от модерна здравословна прищявка. Диета с изключително ниско съдържание на въглехидрати може значително да понижи нивата на кръвната захар при хора, които са в преддиабетно състояние, според проучване, пише dailymail.

Кетогенната диета включва драстично намаляване на приема на въглехидрати и замяната му с храни с високо съдържание на мазнини и протеини. Защитниците твърдят, че може да причини безброй ползи за здравето, от поддържане на ума остър до подобряване на здравето на сърцето.

Докато много от твърденията се оказаха фалшиви или недоказуеми, най-новото проучване показва, че диетата може да предотврати диабет тип 2 за тези с най-висок риск.

Изследователите са наблюдавали 150 души на възраст от 40 до 70 години, чиято кръвна захар варира от преддиабетни до диабетни нива и които не са приемали лекарства за това състояние.

Една група яде нормалната си диета и бяха наблюдавани в продължение на шест месеца. Останалите са яли еквивалента на само 16 грама въглехидрати на месец, колкото само една филия хляб. До края на проучването, тези в групата с ниско съдържание на въглехидрати са видели между 0,19% -0,33% намаление на хемоглобина A1c или количеството глюкоза (захар) в кръвта им.

Преминаването към диета с изключително ниско съдържание на въглехидрати може да бъде достатъчно, за да помогне на преддиабетиците да предотвратят влошаване на нивата на A1c, потенциално избягвайки диагнозата диабет. Групата, която поддържаше нормалните си диети, видя, че техните нива на A1c спадат само с около 0,02 до 0,10 процента.

Хората в групата с ниско съдържание на въглехидрати са отбелязали спад на нивата на A1c с 0,23% повече от хората в групата, които са поддържали нормалните си диети.

Д-р Кирстен Доранс, водещ автор и асистент по епидемиология в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Тулейн, нарече тези открития „скромни, но клинично значими“.

„Ключовото послание е, че диета с ниско съдържание на въглехидрати, ако се поддържа, може да бъде полезен подход за предотвратяване и лечение на диабет тип 2, въпреки че са необходими повече изследвания.“

Приблизително 37 милиона американци имат диабет и диабет тип 2 съставлява 90 процента от тези случаи. Междувременно приблизително 96 милиона възрастни в САЩ имат преддиабет. Рисковите фактори за развитие на диабет включват наднормено тегло, фамилна анамнеза за диабет, липса на активен начин на живот и консумация на много алкохол и мазнини.

Хората на възраст над 35 години и тези, които са афроамериканци, американски индианци, азиатски американци, латиноамериканци или жители на тихоокеанските острови, имат предразположение към диабет тип 2.

Хората, живеещи с диабет, се насърчават от здравните специалисти да поддържат диета с ниско съдържание на въглехидрати, което може да помогне на диабетиците да управляват по-добре кръвната си захар, да намалят нуждите от лекарства и да намалят риска от диабетни усложнения като сърдечни заболявания, хронични бъбречни заболявания и увреждане на нервите .

Американската диабетна асоциация официално препоръчва на хората с диабет и преддиабет да се придържат към диети с ниско съдържание на въглехидрати, нисък гликемичен индекс и високо съдържание на протеини, за да управляват кръвната си захар.

Проучването не казва, че диетата сама по себе си може да управлява нивата на кръвната захар на човек, но д-р Доранс каза, че отваря вратата за повече изследвания.

Д-р Доранс каза: „Вече знаем, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати е един диетичен подход, използван сред хората с диабет тип 2, но няма толкова много доказателства за ефектите на тази диета върху кръвната захар при хора с преддиабет.“ „Може да се направи бъдеща работа, за да се види дали този диетичен подход може да бъде алтернативен подход за превенция на диабет тип 2“, добави тя.

По публикацията работи: Силвана Димитрова