До колко всъщност е вредно мастилото на татуировки

210

Изследователите откриха, че почти половината мастила за татуировки съдържат азо-съединения, които могат да се дегенерират под ултравиолетова светлина в химикал, който може да причини рак. Много от тях също съдържаха частици, достатъчно малки, за да влязат в ядрото на клетката и да предизвикат ракови мутации. Около трима на всеки десет американци имат татуировки, сочат оценки, но индустрията до голяма степен не се наблюдава от регулаторите. Сините и зелените бои за татуировки вече са забранени от регулаторите в ЕС поради потенциални опасения за рак

Ново проучване установи, че мастилото за татуировки може да съдържа токсични химикали, причиняващи рак, предават dailymail.

Учени от Държавния университет на Ню Йорк (SUNY) откриха, че почти половината от 56 проби от мастила за татуировки, които те изследваха, съдържаха азо-съединения, които се дегенерират под ултравиолетова светлина – излъчвана на слънчева светлина – в химикали, причиняващи рак.

Много от тях също съдържат частици с размер под 100 нанометра (nm), които според тях могат да попаднат в ядрото на клетката и да предизвикат ракови мутации. Индустрията на татуировките до голяма степен не се наблюдава в Съединените щати, казват изследователите, въпреки че до трима от десет американци имат такава. В Европа сините и зелените пигменти вече са забранени поради опасения, че могат да причинят рак.

Някой, който си прави татуировка, вече е изложен на риск от бактериална инфекция, тъй като кожата е нарушена, или заразяване с болест, предавана по кръвен път – като хепатит B и C – ако оборудването не е почистено правилно. С течение на времето реципиентите могат също да развият възли или грануломи около татуировката или белега. Около двама на всеки петима американци вече имат татуировка, като броят им продължава да расте, тъй като бодиартът печели обществено приемане.

Малко се знае за това какво всъщност се съдържа в използваните мастила, казват изследователите, тъй като Администрацията по храните и лекарствата (FDA) не следи отблизо индустрията. Изследователите от SUNY изследваха няколко популярни мастила за татуировки и представиха откритията си в сряда на есенната среща на Американското химическо общество в Чикаго, Илинойс.

Татуировката се състои от две части. Основната част е пигментът, който може да бъде молекулярно съединение – като син пигмент – или твърдо съединение – като титанов диоксид. Те също така съдържат носещи течности – обикновено на алкохолна основа – които поставят пигмента в позиция между два слоя кожа. В проучването учените са тествали 56 мастила и са открили, че няколко съдържат вещества, които не са посочени на етикета. В един случай етанолът, който може да помогне за разреждане на кръвта, беше забелязан в мастилото за татуировка. Не е ясно дали това представлява риск за здравето.

Установено е също, че около 23 пигмента – обикновено синьо и зелено – съдържат азо-съединения, които могат да станат „канцерогенни“, ако са изложени на твърде много слънчева светлина или на много бактерии. Д-р Джон Суирк, химикът, ръководил изследването, каза: „Не е задължително да знаем на какво се разграждат пигментите и това е истинската грижа. „Възможно е да имате пигменти, които сами по себе си са безопасни, но фоторазлагащите се в нещо тревожно.“

За втората част от изследването учените също изследват размера на частиците в 16 мастила, използвани в татуировките. Това показа, че половината — включително черните пигменти — имат частици под 100 nm, което е „загрижено“, тъй като те могат „да преминат през клетъчната мембрана и потенциално да причинят вреда“.

Говорейки на пресконференция днес, Swierk каза: „Когато стигнете до този режим на размера, започвате да имате притеснения относно проникването на наночастиците в клетките, навлизането в ядрото на клетките и причиняването на щети и причиняването на проблеми като рак по този начин.“ Той добави: „Големите компании произвеждат пигменти за всичко, като бои и текстил. Същите тези пигменти се използват в мастилата за татуировки.

Сега учените се стремят да изградят първата изчерпателна база данни за съставките в различни мастила за татуировки в Съединените щати. Те все още не са проучили въздействието от премахването на татуировка, което обикновено се прави чрез лазер.

Беше изразена конкретна загриженост относно два пигмента – син 15:3 и зелен 7 – които потенциално причиняват рак през 2020 г. на фона на предупреждения от някои учени. Европейският съюз, който включва 27 европейски страни, но не и Обединеното кралство, забрани използването им в татуировки през януари.

Но някои власти, включително тези в Германия, предупредиха, че забраната е „твърде далеч“, като казаха, че са необходими повече доказателства, че те са потенциално токсични. Тестове от германски регулаторни органи установиха, че и двете имат „ниско ниво“ на токсичност. Тези цветове остават в употреба в Съединените щати и няма признаци, че властите се опитват да ги забранят.

Американските здравни власти предупреждават, че татуирането вече крие няколко други рискове за здравето, тъй като кожата е пробита – създавайки риск от бактериална или кръвнопреносима инфекция.

Те също така казват, че в редки случаи татуировката може да причини проблеми с ядрено-магнитен резонанс, което прави по-трудно за лекарите да диагностицират заболявания като рак.

Възможно е също така да има проблеми с премахването на татуировка, като лазерите потенциално причиняват болка, образуване на мехури и корички.

Swierck добави: „Имаме същите опасения [от рисковете от рак] относно лазерното премахване на татуировки, тъй като не разбираме как лазерът трансформира пигментите.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова