Каква е връзката между бурите и пристъпите на астма?

88

Проучванията показват връзка между гръмотевични бури и пристъпи на астма. Интересът към връзката достигна своя връх след неприятен скок в пристъпите на стма в Австралия. Броят на пострадалите скочи с 672% за броени часове и десет души загинаха. Въпреки това, как точно бурите влошават астмата, остава неясно.

На 17 юни 2021 г. нещо много необичайно се случи в десетки болници в Източна Англия: посещаемостта на A&E за хора с астматични пристъпи нарасна с 560% от средната дневна стойност, предават от Daily Mail.

Същият ден обажданията, свързани с астма, към услугите на личния лекар извън работното време в региона нараснаха с 422 процента, докато броят на внезапните симптоми на астма, обаждащи се на NHS 111, скочиха със 193 процента.

Следващо разследване на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), публикувано в Международното списание за изследвания на околната среда и обществено здраве, разкри, че това е един от най-големите скокове на астматични пристъпи, регистрирани някога в Обединеното кралство – и всичко се свежда до едно нещо. , гръмотевични бури — предния ден.

Многобройни проучвания показват връзка между гръмотевични бури и последващи пристъпи на астма. Научният интерес към връзката достигна своя връх след особено неприятен скок в атаките в Мелбърн, Австралия, през 2016 г., когато болниците в града регистрираха най-големия единичен епизод на астматични пристъпи, свързани с гръмотевична буря, след като лошото време удари региона.

Посетителите на пострадалите скочиха с 672 процента за броени часове и десет души починаха от обостряния на астма. В един момент всяко легло за интензивно лечение в Мелбърн беше пълно, предимно с пациенти с астма, а младите хора (най-младият беше на 18) умираха от пристъпите си“, казва Иън Паворд, професор по респираторна медицина в Оксфордския университет.

Не е ясно как точно бурите влошават астмата. Но ефектите им винаги изглеждат много по-лоши през сезона на сенната хрема, когато нивата на полени са най-високи – обикновено около края на юни и началото на юли в Обединеното кралство.

Всъщност миналата седмица милиони страдащи от сенна хрема бяха предупредени за предстоящо явление, наречено „гръмотевица“ – комбинация от висок брой полени и гръмотевични бури, които биха могли да влошат симптомите им.

Популярна теория е, че въздушната турбуленция, създадена от бури, означава, че силните възходящи потоци „изсмукват“ поленови зърна нагоре в облаците. Това освобождава много по-малки фрагменти от поленови протеини, които падат на Земята, преди да бъдат вдишани.

Обикновено поленовите зърна се утаяват в носа или горните дихателни пътища – където причиняват дразнене при тези със сенна хрема – но са твърде големи, за да попаднат в тесните проходи на долните дихателни пътища.

Въпреки това, много по-малките частици от спуканите зърна могат да попаднат в тези канали – и да причинят възпаление на лигавицата на дихателните пътища, което предизвиква тежки симптоми на астма.

Големият въпрос е защо толкова много страдащи от астма се разболяват след бури, когато имат достъп до редица високоефективни лекарства – като инхалаторни стероиди, които могат да предотвратят подобни пристъпи.

По публикацията работи: Силвана Димитрова