Ето как да намалим тревожността

70

Важно е да се прави разлика между нормалните емоции, които изпитваме през повечето дни, и проблем с психичното здраве. Има една ключова разлика: хората с психично заболяване изпитват симптомите си без причина. Изключителното безпокойство или тъга се развиват без задействане.

В случай на паника и чувство на тревожност, проблемът може да бъде състояние, наречено генерализирано тревожно разстройство, съобщават от Daily Mail.

Разсейването с дейности може да помогне при тревожност. Но ако симптомите ви пречат да общувате, трябва да се справите с тях.

Първото нещо, което личният лекар ще препоръча, е психологическа терапия, като когнитивно-поведенческа терапия. Това може да варира от самостоятелно следване на онлайн програма до сесии лице в лице в групова обстановка.

В някои области можете да се насочите към услуги за психично здраве: потърсете местните служби, наречени IAPT. В зависимост от тежестта на симптомите, личният лекар може също да препоръча прием на антидепресанти или лекарства против тревожност. И ако симптомите не се подобряват с настоящите терапии, може би си струва да опитате нещо по-интензивно с психолог. Въпреки това, често има дълги списъци с чакащи за това в NHS.

Някои хора чувстват много силно, че не искат да приемат лекарства – дори ако трябва да чакат дълги периоди без психологическа помощ. Но може да бъде много ценен инструмент, който помага да се управляват симптомите, които влияят на качеството ви на живот.

Херпес зостер се причинява от вируса на варицела зостер, който също причинява варицела. Вирусът лежи в латентно състояние в нервите на тялото и може да се активира отново години след като някой се е възстановил от варицела.

Понякога засегнатият нерв е в лицето – и много от тях са свързани със слуха и баланса, причинявайки слухови нарушения, включително шум в ушите. Пациентите откриват, че чуват постоянно звънене или бръмчене, което не е причинено от звуци, идващи от външния свят.

Първо, добра идея е да си направите ушен преглед. Понякога шумът в ушите се причинява от нещо по-просто, като течност или дори восък: бърза проверка ще изключи това или ще предложи лесно решение.

Можете да използвате звук, за да намалите въздействието на шума в ушите през нощта. Включете тих бял шум или тиха музика – това може да маскира звъненето в ушите – или дръжте прозореца отворен, за да можете да чувате звуците от външния свят. Можете също да изтеглите приложение, което предлага фонови шумове, специално предназначени да помогнат за шум в ушите.

Лекарите наричат ​​този вид лечение като звукова терапия. Можете да научите повече на уебсайта на Британската асоциация за тинитус. Идеята е, че заглушаването на шума от тинитус не само отвлича вниманието от него, но и променя начина, по който реагираме на него.

Част от проблема е, че звукът кара пациентите да се стресират, което допълнително се отразява на съня им. След като мозъкът свикне с шум в ушите, той може да започне да игнорира звуците. Може също да си струва да опитате звукова терапия през деня. Някои пациенти смятат, че това им помага да се концентрират.

По публикацията работи: Силвана Димитрова