Йога и пилатес е равно на йогалатес. Защо са толкова полезни?

131

Занимавам се с Йогалатес от вече 5 години професионално. В настоящата статия ще  ви разкажа по-подробно за всяка една от двете системи.

Пилатес и кой е Джоузеф Пилатес?

Една много ефективна и набираща популярност техника за тренировка е пилатес. Техниката е разработена от Джоузеф Пилатес. Това е страхотна тренировка за основните части на тялото. Това е тренировка с ниско въздействие, която изгражда сила и гъвкавост.

Пилатесът е много подобен на калистеника, тъй като се фокусира върху бедрата и корема, пилатесът е предназначен да увеличи мускулната сила и да подобри стойката, като същевременно тонизира тялото. Това обикновено се преподава чрез работа върху специално проектирано оборудване за пилатес, а също и чрез използване на постелка за пилатес.  Основният мускул е дълбоката вътрешна мускулатура на гърба и корема.

Когато тези основни мускули са силни и правилно изпълняват ролята си, както са тренирани да правят с пилатес, те ще работят заедно с по-повърхностната мускулатура на тялото, за да поддържат гръбначния стълб и движението. Това е една техника, чрез която пилатес помага на хората да преодолеят болките си в гърба. Тъй като стволът на тялото е правилно стабилизиран, всеки натиск върху гърба се освобождава и тогава тялото може да се движи по-свободно и ефективно.

Има шест принципа на Пилатес, както са изложени от разработчика на техниката Джоузеф Пилатес – дишането, центриране, концентрацията, контрол, поток, прецизност. Всяка добра пилатес тренировка ще се основава на тези принципи и ще бъде включена в програмата.

Нека сега се задълбочим и в света на  Йогата, видовете йога и ползите от нея. Любителите на йога и практикуващите виждат йога като изкуство, наука и упражнение, които са колкото красиви, толкова и дълбоки. Йога е методична, практична и систематична дисциплина като много други спортове или видове упражнения. Той също така споделя други общи неща с популярните упражнения и фитнес, но тук има и един по дълбок аспект, ако желаете да навлезете в света на Йога, разбира се може да бъде за вас цяла нова философия на живот. Стига разбира се да отговаря на вашите разбирания, вярвания и интереси. Има различни видове йога:

Хатха йога – Това е терминът, използван, когато повечето хора казват, че практикуват йога в западното общество. Противно на общоприетото схващане, това не е истински стил, а просто означава „прави йога“, въпреки че някои хора са използвали това име за свободно базирани класове по йога, които не следват обичайните традиции; това обикновено е форма, научена на начално ниво.

Ин йога – Ин йога произлиза от традицията на Дао и акцентът е набляган върху пасивните или седящи движения. Това е насочено към бедрата, долната част на гръбначния стълб и таза и позите могат да се задържат от всяко място между 1 до 5 минути. Общата цел е да се повиши гъвкавостта и да се позволи на човек да постигне усещане за умствено освобождаване. Човек може да научи основите на медитацията и йога едновременно с Ин йога; това е идеално за фитнес инструктори и атлетични типове, които постоянно участват в натоварващи упражнения.

Възстановяваща йога – Това се фокусира върху изцеление на ума и тялото ви чрез опростено позиране – движенията често могат да се задържат до 20 минути. Хората използват ремъци, възглавници и подпори и това е подобно на Ин йога, но поставя по-малко акцент върху гъвкавостта и повече върху релаксацията. Това е популярен вид йога за възрастни хора.

Айенгар йога – Това идва от същия произход като Ащанга йога – учителите, които са разработили тези стилове, са били обучени от Тирумалай Кришнамачаря. Голяма част от позите, включени в двете, са много сходни, но се преподават с различен подход. Йога Айенгар се счита за ефективна за изучаване на фини движения и усъвършенстване на подравняването. Подпорите често се използват като блокове, подпори и колани за подкрепа на начинаещи, които са наранени, схванати или просто научават нещо ново.

Ащанга йога  – Това е енергичен стил на йога и предлага набор от пози, които се задържат на място за 5 вдишвания всяка, след което се подчертават от така наречения поздрав на половин слънце, за да се поддържа редовно темпо. Тези класове са за по-напреднали хора.

Виняса флоу йога – Този тип клас се преподава по плавен начин, подобен на Тай Чи, където позите нямат прекъсване между тях, за да обсъждат нещата. Това предлага на клиентите добра тренировка, тъй като няма постоянен начин на спиране, който се случва в други класове или стилове по йога. Виняса флоу йога не е подходяща за начинаещи, тъй като човек не получава много време да се съсредоточи върху всяка поза като едно цяло. Този вид йога също е повлиян от Ащанга йога.

Бикрам йога  – Бикрам йога е добра за хора, които искат да се потят и да се натоварят повече физически. Създаден е през 70-те години на миналия век от Бикрам Чоудхури. Мъжът е проектирал поредица от 26 различни пози, които разтягат и укрепват мускулите, както и компресират и почистват вътрешните ви органи. Бикрам йога традиционно се прави в отопляема стая, за да помогне за изхвърлянето на токсините от тялото и всеки клас по Бикрам ще следва точно същите пози по целия свят.

Кундалини йога  – Кундалини йога е създадена да събужда енергията в гръбначния стълб; тези класове включват медитация, дихателни техники, пеене и нормални йога пози.

Преди да решите да практикувате, който и да е от посочените стилове се запознайте много добре дали е за вас и след това потърсете лицензиран преподавател.

Автор: Стажант Деница Филева