Тайните на японската образователна система, които правят децата успешни

32

В Япония учението се приема много сериозно. Японските ученици учат 210 дена годишно, в сравнение със своите съученици от САЩ например, които учат по 180 дни.

Въпреки че има много общи неща между японската образователна система и тези в другите държави, има няколкото аспекта, които я правят една от най-ефективните в света.

Вижте кои са нещата, които изстрелват японските училища много пред останалите:

1. До 4-ти клас японските деца не полагат изпити

Може да изглежда странно, но японските училища поставят маниерите преди знанието. Целта на първите три години е да се развие характерът на детето и да се създадат добри маниери, а не да се оценява знанието.

Децата учат как да са щедри, състрадателни и съчувстващи. Учат ги също как да уважават другите и да развиват позитивна връзка с природата и животните, пише Brightside.me, цитиран от Blitz.

2. Децата сами чистят училището

Докато учебните заведения по света наемат чистачи и надзорници, които да се грижат за вида на сградата, в Япония не е така. Там учениците са отговорни за чистотата в стаите, столовата и дори в тоалетните.

Японската образователна система смята, че чистенето заедно учи децата да си помагат взаимно и да работят в екип. И прекарвайки времето си в бърсане на чинове, метене и миене на подове, те се научават да уважават собствения си труд и труда на другите.

3. Учениците се хранят в стаята заедно с учителя

В други страни да видите учителя да яде заедно с учениците си е невъзможно, но в Япония това правило се счита за полезно при изграждането на положителна връзка учител-ученик. Докато се хранят заедно могат да започнат наистина смислени разговори, което помага за създаването на семейна атмосфера.

Освен това японската образователна система се грижи децата да ядат здравословни и балансирани ястия. В обществено начално училище и прогимназия обядът се готви по стандартизирано меню, създадено от професионалисти по здравословен начин на живот и квалифицирани готвачи.

4. Децата посещават занимания след часовете

Извънкласните занимания или подготвителните школи са много популярни в Япония. Там учениците могат да научат повече неща извън 6-часовия учебен ден.

Часовете се провеждат вечер и повечето ученици ги посещават, за да могат да влязат в добра гимназия. И за разлика от много техни връстници по света, япончетата учат дори през почивните дни и ваканциите.

5. Освен останалите предмети, те изучават поезия и японска калиграфия

Японската калиграфия, наречена „шодо“, е форма на изкуство, при която хората изписват канджи (китайски знаци, използвани в японската писмена система) по изразителен и различен начин.

Хайку пък е форма на поезия, при която с просто фрази у читателя се предизвикват дълбоки емоции. Счита се, че този вид поезия има интелектуално, терапевтично и естетическо въздействие. И в двата вида часове децата се учат да уважават вековните си традиции и да ценят културата си.

6. Почти всички ученици трябва да носят униформа

Политиката за униформи в почти всяко японско училище има за цел да премахне бариерите и да насъчи чувството за общност, семейство и заедно у учениците. Дрескодът позволява вниманието на студентите да бъде насочено към ученето и развитието и да насърчи децата да търсят начини за себеизразяване със средства, различни от дрехите.

По публикацията работи: Мариела Анастасова