В колко часа е добре да спрем да пием кафе ако искаме да се наспим?

105

Много от нас не могат да започнат деня си без любимото сутрешно кафе. Не бива обаче да прекаляваме с кофеина, защото има опасност да будуваме през нощта

Изследвания показват в колко часа трябва да спрем да пием кафе ако искаме да имаме пълноценен сън през нощта.

На човешкото тяло му трябват до 12 часа, за да метаболизира чаша кафе.А това може да повлияе на нощния сън, показват резултатите от изследвания.

За много от нас чаша чай или кафе сутрин, последвана от още една в следобедните часове, е ежедневие. Консумираното количество кофеин обаче, съчетано с нашите ежедневни навици и начин на живот, играе важна роля за качеството на съня, според изследователите.

Въпреки че кафето и чаят са неизменна част от балансираната диета, средностатистическият възрастен не бива да пие повече от четири чаши на ден.

Кофеинът също така влияе по-силно на някои хора, което означава, че въздействието му върху съня също варира.

„Ако треперите, нервни сте или имате промени в пулса, може да се окаже, че приемате твърде много кофеин. Това може да попречи и на добрия сън през нощта“, заявява Роб Ван Дам, професор в Националния университет в Сингапур, пред CNN.

Той съветва да се намали количеството кофеин, както и той да не се приема сред определен следобеден час.

„Всъщност, всеки човек трябва да експериментира за себе си – колко кафе приема на ден и кога го пие“, добавя експертът.

Смята се, че максималните ефекти от кофеина се проявяват между 30-60 минути след консумация, но метаболизирането му от организма отнема много повече време.

Телата ни имат нужда от до шест часа, за да обработят само половината от кофеина в чаша кафе, което означава, че горчивата напитка, която сте изпили около 17:00 следобед, може да ви задържи будни през нощта.

Няколко фактора от начина ни на живот също играят съществена роля. Например, жените, които приемат орални контрацептиви, е вероятно да са по-податливи на ефектите от следобедната чаша кафе, тъй като отнема два пъти повече време на организма им да метаболизира кофеина.

За разлика от тях, пушачите го преработват два пъти по-бързо и вероятно могат да изпият последната си чаша чай или кафе по-късно следобед и пак да си починат добре през нощта.

„Генетиката също играе роля, тъй като някои хора преработват кофеина по-бързо, а други – по-бавно“, според Роб Ван Дам.

По публикацията работи: Ралица Димитрова