Изследователи разработиха материал, който може да замени слоновата кост

35

Учени от Виенския технологичен университет (TU Wien) и компанията за 3D печат Cubicure GmbH създадоха материал, който би могъл да замести слоновата кост и евентуално да въстанови много музейни експонати, съобщава Free News

Търговията със слонова кост е забранена по целия свят поради намаляващата популация на величествени животни. Екипът от учени обясни, че заместителят на слонова кост, наречен „Digory“, се състои от частици синтетична смола и калциев фосфат, които се обработват в горещо, течно състояние и се втвърдяват в 3D принтер с помощта на UV лъчи в желаната форма. Digory също може да бъде полиран и цветен.

Юрген Щампфл от Виенския институт за материалознание и технологии заяви, че проектът им е стартирал с реставрация на ковчег от 17-ти век в църквата Mauerbacj, който е украсен с малки орнаменти от слонова кост. Но някои от тези украшения са загубени с течение на времето. За щастие заместителят на слонова кост вече може да ги възстанови.

Според CNet са необходими многобройни експерименти, за да се създаде правилната формула за заместителя на слонова кост. Той е полупрозрачен подобно на естествения материал и има същата плътност и цвят.

Екипът от TU Wien и Cubicure са използвали малки фосфатни частици със среден диаметър около 7 микрона, вградени в специална смола, заедно с изключително фин прах от силициев оксид, съобщи Science Daily.

След това те са обработили сместа при висока температура в 3D принтерите на Cubicure, използвайки процеса на гореща литография, при което всеки слой се обработва с UV лазер, докато завърши целият обект.

„Трябва също да имате предвид, че слоновата кост е полупрозрачна“, обяснява Рат. „Само ако използвате правилното количество калциев фосфат, материалът ще има същите свойства като слонова кост.“

Екипът успя да постигне добри резултати, използвайки черен чай, който те използваха при създаването на тъмни линии, които обикновено се виждат в истинска слонова кост, които могат да бъдат приложени след това.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова