Britcoin: Ново наименование или нова цифрова валута е това?

51

Министърът на финансите на Великобритания Риши Сунак сподели, че  Английската централна банка ще разгледа възможността за въвеждане на нова цифрова валута, насочена към справяне с някои от предизвикателствата, породени от криптовалутите като биткойн, съобщават от Reuters

Подкрепената от BoE цифрова версия на стерлинги потенциално би позволила на бизнеса и потребителите да имат сметки директно в банката и да заобикалят другите при извършване на плащания, в зависимост от ролята на заемодателите във финансовата система.

„Стартираме нова работна група между Министерството на финансите и Банката на Англия, която да координира проучвателната работа по потенциална дигитална валута на централната банка (CBDC)“, каза Сунак на конференция във финансовата индустрия.

Скоро след това той написа в Twitter единствената дума „Britcoin“ в отговор на съобщението на финансовото министерство за работната група.

Други централни банки също разглеждат въпроса за създаването на цифрови версии на собствените си валути, като по същество разширяват достъпа до фондове на централните банки, които в момента могат да използват само търговските банки. Това може да ускори вътрешните и чуждестранните плащания и да намали рисковете за финансова стабилност.

Китай е водещ в стартирането на CBDC. Миналата седмица Европейската централна банка заяви, че проучва електронна форма на пари в брой, за да допълни банкнотите и монетите, но всяко пускане на пазара все още е на няколко години.

BoE заяви, че цифровата версия на стерлинги няма да замени нито физически пари, нито съществуващи банкови сметки.

„Правителството и Банката на Англия все още не са взели решение дали да въведат CBDC в Обединеното кралство и ще се ангажират широко със заинтересованите страни относно предимствата, рисковете и практическите възможности от това“, каза BoE.

По-рано губернаторът на BoE Андрю Бейли заяви, че биткойнът, най-известната криптовалута, не действа като стабилен запас от стойност или ефективен начин за извършване на транзакции, което го прави неподходящ да служи като валута и рисков залог за инвеститорите.

Централните банки също погледнаха слабо на усилията на Facebook да създаде своя собствена цифрова валута.

Въпреки това криптовалутите получават нарастващ интерес от основните финансови институции и биткойнът достигна рекордното ниво от близо 65 000 долара на 14 април, което е десетократно повече от една година.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова