Изчезналата вода на Марс може да се намира под повърхността на планетата

152

Преди милиарди години на планетата Марс е имало изобилие от вода. Какво се е случило обаче с нея все още не е напълно ясно

Смята се, че по-голямата част от водата на Червената планета е била загубена в космоса. Но ново проучване, финансирано от НАСА, предполага, водата на планетата може да бъде уловена в минерали о нейната кора, пишат от DW.

Ева Шелер, водещ автор на новото проучване, публикувано в Science, обясни, че става въпрос за хидратирани минерали, които имат вода в кристалната си структура.

Според изследователите, някога на планетата е имало достатъчно вода, да покрие цялата и повърхност до дълбочина от около 100 до 1500 метра (330 до 44 920 фута).

Тъй като планетата е загубила магнитното си поле, атмосферата е била отстранена и това е довело до загуба на вода.

Проучването предполага, че някъде между 30 и 99 процента от първоначалната вода на планета може да се съхранява в нейната кора.

В дългосрочен план, ако космическите пътувания се развият значително, теоретично могат да бъдат извлечени и използвани водородни отлагания върху звездни тела, за да се създадат изобилни източници на гориво.

Изследователският екип, състоящ се от геолози и атмосферни учени, използва наблюдения на марсохода, както и от други метеорити от планетата.

Техните симулации предполагат, че Марс е загубил водата си преди около  3,7 или 4 милиарда години.

Изследването се фокусира върху водорода, ключовия компонент на водата заедно с кислорода. Докато повечето водородни атоми имат само един протон в ядрото, около 0,02% от водородните атоми имат както протон, така и неутрон, което ги прави по-тежки. Те се наричат ​​деутерий или тежък водород.

Ако водата беше загубена в космоса, учените тогава биха очаквали да остане относително повече деутерий. Но настоящото съотношение деутерий към водород не може да се обясни само с атмосферни загуби. Изследването теоретизира, че водата е била в капан в кората, както и загубена за атмосферата.

„Всеки път, когато имате скала и тя взаимодейства с вода, се наблюдават поредица от много сложни реакции, които образуват хидратиран минерал“, обясни Шелер.

Този процес се случва и на Земята. Нарича се „химическо изветряване“ и вулканите рециклират водата обратно в земята. Тъй като Марс няма тектонски плочи, промените на Червената планета са постоянни.

Превод: Редакция „Нова Вест“, Ралица Димитрова