Музей-затвор показва килията на Апостола на свободата

223

Във Велико Търново се намира единственият в България музей-затвор, където е бил затворен Левски. Там се пазят уникални предмети, свързани с дейността на Дякона. Сред тях са и оригиналните вериги, с които е бил окован той.

Васил Левси е докаран в затвора на 28 декември 1872 г., след като бил заловен край Къкринското ханче. Там е хвърлен в единична килия, като престоял четири дни и е разпитван три пъти от извънреден турски съд.

„Това е телеграма на окръжния управител Али бей до везирското началство, в която той уведомява на 28 декември 1872 че е „заловен главатарят на Вътрешната революционна организация Васил Левски и че турската полиция е по неговите дири от 7-8 месеца насам. Неговата снимка е била разпространена по села, градове и паланки за издирване и разпознаване“, обясни Светла Атанасова.

Музеят-затвор във Велико Търново пази оригиналните вериги, с които бил окован Левски. Така изглеждала и тогава килията му.“Той не е бил изтезаван, за да бъде запазен за процеса, тъй като се е знаела неговата самоличност. Три разпита са проведени от извънредния турски съд в тук, в сградата на Конака. Той прави самопризнания и на 31 късно през нощта и е изведен от затвора под въоръжена стража по пътя за Севлиево за да пристигне в София, където се изправя пред официалния турски съд“, разказа още Атанасова.

Историческият музей във Велико Търново пази оригинален портрет на Левски, подарен на Ботевия четник Сава Пенев, дяконския му пояс /орар/ и два печата на Българския революционен комитет, поръчани от него.