Парламентът разреши изграждането на АЕЦ „Белене“

38

Парламентът разреши изграждането на атомната централа АЕЦ „Белене“.

Забраната бе свалена с 172 гласа „за“, 14 „против“ и двама „въздържали се“, предаде banker.bg. Консенсус бе постигнат между всички парламентарни групи, с изключение на ДПС.

Народното събрание възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсенето на стратегически инвеститор за строителството. Според решението атомната централа трябва да бъде изградена „на пазарен принцип, без гарантирано изкупуване на енергията, без преференциални цени, без предоставяне на държавна гаранция чрез отделянето на активите и пасивите на АЕЦ „Белене“ в проектно дружество“.

Парламентът възлага на енергийния министър да започне преговори със стратегически инвеститори. Теменужка Петкова ще трябва периодично да информира депутатите за напредъка по процедурата. Петкова трябва да се отчете пред Народното събрание до 31 октомври.

Отделно на Министерският съвет се препоръчва също трябва да отмени своето решение за „замразяването“ на проекта АЕЦ „Белене“.

Впоследствие правителството трябва да подготви икономическа и финансова обосновка на проекта и да ги представи на вниманието на Европейската комисия.

В рамките на дебата от БСП упрекнаха депутатите от ГЕРБ, че са вързали ръцете на собственото си правителство. Социалистите поискаха и отмяна на решението на парламента от 2012 г., добило известност като „мораториум за Белене“.

От управляващата партия отвърнаха, че проекторешението им е изготвено, така че процедурата да бъде напълно прозрачна.

Патриотите обявиха подкрепата си за развитието на ядрената енергетика и обясниха, че спорът за отмяна на предишни решения на парламента е безсмислен, тъй като тези решения били по-скоро декларации.

„Воля“ също подкрепи изграждането, а лидерът Веселин Марешки посочи, че всички партии в парламента са за проекта.

Павел Шопов от „Атака“ обвини ДПС, че са против АЕЦ „Белене“, защото в Турция се изгражда централата „Аккую“ и защитават чужди интереси.

От ДПС опонираха, казвайки, че в решенията на Народното събрание няма „разрешение на строителството“ на „Белене“. Рамадан Аталай определи дебата като несериозен и подвеждане на парламента. Не били поставени икономически аспекти на проекта, за новите базови мощности. Той открои и отсъствието на премиера Бойко Борисов. „Как да ви подкрепим, като нямате нищо“, запита депутатът.

Според последните изказвания на правителствени представители интерес към изграждането на централата са заявили четири компании – Китайската ядрена корпорация (CNCC), руската „Росатом“, френската „Фраматом“ и още една фирма, чието име се пази в тайна.

Страната ни разполага с два руски реактора и площадка, за която има издадено разрешително за строителство. Тези активи се оценяват на над 3 млрд. лева.

Смята се, че изграждането на централата ще отнеме 8 години. Министър Петкова пък отчете, че преговорите с потенциалния инвеститор може да приключат още в края на 2018-а. Това означава, че около 2027-а АЕЦ „Белене“ може да бъде готова и да произвежда и да продава ток на българския енергиен пазар.

 

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама